Bőrrák: újraszabályozzák a naptejek jelzéseit

Egy egyszerűbb, közérthetőbb jelzésrendszert fogadott el nemrég az Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) a naptejekre és más napvédő kozmetikumokra vonatkozólag, de a rendszer csak a strandszezon megkezdése után lép majd életbe. A szakértők szerint legkorábban októberben vezetik be az új jelzésrendszert.

“A jelenlegi rendszer meglehetősen problematikus” – nyilatkozta a Házipatika tudósítása szerint dr. James Spencer, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szóvivője. “A legtöbb napvédő termék ugyanis széleskörű UVA és UVB védelmet ígér. Létezik egy standard teszt, ami megmutatja, hogy egy termék mennyire véd a leégést okozó UVB sugarak ellen. A ráncokat és daganatos  megbetegedéseket okozó UVA sugárzás esetében azonban nem létezik ilyen teszt, ezért soha nem tudhatjuk, hogy mennyire véd az adott termék az UVA sugarak ellen – fogalmazott.”

Az új rendszerben csillagokkal jelölnék a védelem szintjét. Az alacsony, közepes, magas és legmagasabb védettségi szint csak az UVA elleni védelmet jelentené a napvédő termékeken. “Ezen kívül fontos felhívni az emberek figyelmét arra, hogy sok naptejet vigyenek fel a bőrükre. A legtöbben csak a szükséges mennyiség 25-50 százalékát viszik fel, ez pedig nem biztosít megfelelő védelmet – nyilatkozta Dr. Spencer – Legalább 30-as faktorszámú naptejet válasszunk, és tartsuk be az alapszabályokat: a napozás előtt legalább fél órával vigyük fel a naptejet, ne tartózkodjunk napon délelőtt tíz és délután négy között, és rendszeresen kenjük újra magunkat, különösen, ha vízbe megyünk.”

K apcsolódó cikkek:
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Bõrrák: a bõrgyógyász életet menthet
Jóindulatú bõrdaganatok: ciszta, anyajegy, lipóma
Miért nem lesz minden anyajegybõl daganat?
A bõr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése

Top