Cigarettastop: mérőszalaggal járnak a tisztiorvosok

Egyeztetni szeretne a dohányzóhelyek kijelöléséről a klinikákkal a Csongrád megyei tisztiorvosi szolgálat. Áprilisig az új szabályok alapján nem büntetnek, de továbbra is kiszabhatnak bírságot például azért, ha egy étterem dohányzó részében nem működik elszívó.

Januártól szinte minden zárt légterű helyen – kivéve mondjuk a pszichiátriai intézetben a pszichiátriai betegek számára – tilos a dohányzás. A tilalom betartását a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (korábbi nevén ÁNTSZ) ellenőrzi, az egészségvédelmi bírságot is ez a szerv szabja ki. A bírságolás három hónap türelmi idő után kezdődik – olvasható a Délmagyarország című napilapban.

– Összesen 122 munkatársunk van, de ebből például 45-en laborosok, ők nem fognak kijárni. Ellenőrzésre az egész megyében 60–65 emberünk van – mondta Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos, aki közölte, jövő hét elejére összehívnak egy munkaértekezletet, ahol megbeszélik kollégáikkal a szempontokat. Az országos tiszti főorvostól kapott jegyzőkönyv alapján dolgoznak majd, amit egyébként előzetesen véleményezhettek.

Tombácz Zsuzsanna elmondta, külön egyeztetést kezdeményeznek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökével, Pál Attilával és a klinikák vezetőivel. A törvény ugyanis a kórházakkal nagyon szigorú: nem lehet dohányzóhelyet kijelölni az intézmény kerítésén belül. A szegedi klinikaparkok nagy kiterjedésűek, az pedig elég nehezen kivitelezhető, hogy például egy dohányzó nővér a Tisza-partra járjon ki cigarettázni. Ugyanez a helyzet a nehezen mozgó betegekkel is.

– Az új törvény keretein belül megbeszéljük, ki mit tud elképzelni. A törvény elég szigorú, de nem akarunk lehetetlent követelni. Az egészség védelme fontos, de meg kell beszélni ezt az intézményekkel. Nem akarunk rájuk rontani – mondta a megyei tiszti főorvos.

Tombácz Zsuzsanna emlékeztetett: igaz, hogy az év első 3 hónapjában nem büntetnek az új jogszabály alapján, de a nemdohányzók védelméről szóló 1999-es törvény alapján igen. Vagyis 3 hónapig továbbra is kiszabhatnak bírságot például azért, ha egy étterem dohányzó részében nem működik elszívó.

A bírságolás 2012 áprilisában kezdődik. Magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedhet a bírság. A kérdésre, hogy mérőszalaggal mérik-e meg, hogy a vendéglátóhelyek valóban a bejárattól legalább 5 méterre jelölik-e a ki a dohányzóhelyet, közölte: a törvény szerint ha az 5 méteres távolságot nem lehet tartani, akkor ez közelebb is kijelölhető. De egyébként igen: le fogják mérni.

A tisztiorvosi szolgálat januárban, februárban és márciusban fokozottan ellenőrzi a jogszabály betartását, áprilistól pedig visszaellenőriz, vagyis újra elmennek azokra a helyekre, ahol valamit nem találtak rendben. Az ellenőrizendő listán a munkahelyek is szerepelnek. Tombácz Zsuzsanna ezzel kapcsolatban közölte: az egészségügyi intézményekben eddig is kellett vizsgálatokat tartaniuk, ezért ez nem igazán jelent pluszmunkát. De például az éttermek egyébként az állategészségügy hatáskörébe tartoznak.

Kapcsolódó cikkek :

Életmódváltás esetén jár teljes gyógyszerártámogatás
Szinte teljes lesz 2012-től a cigitilalom
Ne szívj tovább! – kampány a dohányzás ellen
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Dohányosok az onkológiákon

Top