Cigis dobozok: felülre az elriasztó figyelmeztetésekkel!

A dohányzásellenes tevékenység szerves részei több mint öt éve a cigarettás dobozokon a figyelmeztető feliratok. Ezek célja az elgondolkodtatás, esetleg az elrettentés a cigaretta használatától.

Mindennapos dolog ezeken a feliratokon viccelődni – és ezt a viccelődést szerintem gerjesztik a dohányzók és a dohánytermékek forgalmazói is. Sajnos a cigarettát forgalmazó boltok, áruházak többsége úgy állítja ki kirakatában, polcain a cigarettás dobozokat, hogy – mivel ezek a figyelemfelhívó feliratok a dobozok alján találhatók – a kiállító polc széle eltakarja azokat és a vevők nem is láthatják e figyelemfelhívó üzeneteket – hívja fel a figyelmet a problémára közleményében prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Lengyel barátaink megelőzték ezt a letakarhatóságot, ugyanis Lengyelországban a cigarettás doboz felső harmadán olvashatók ezek az üzenetek. Mind a hazai, mind a lengyel cigarettaforgalmazók betartják azt az európai előírást, hogy a doboz felületének több mint 25%-át foglalja el az elgondolkodtató, visszariasztó üzenet. A hazai negatív gyakorlatot, hogy eltakarják a feliratokat, az teszi lehetővé, hogy nálunk a figyelmeztetések a doboz alján találhatók – fogalmaz a Rákliga elnöke.

Tanuljunk a lengyelektől, indítsunk mozgalmat, hogy a doboz felső részére kerüljenek a figyelmeztetések, így nem lehet letakarni és álszent módon hivatkozni arra, hogy követjük az európai előírásokat. Ne engedjünk a látszatnak és a könnyen kijátszható gyakorlatnak. Felülre az elriasztó feliratokkal minden cigarettás dobozon Magyarországon is! – biztat változtatásra Simon Tamás.

Kapcsolódó cikkek:
A light cigi is erős méreg
Mindent megtesznek, hogy eldobassák a cigarettát
Leszokás a dohányzásról: egyre több az ösztönző
Életmódváltás esetén jár teljes gyógyszerártámogatás
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Szinte teljes 2012-től a cigitilalom
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
Dohányzás: 19 percenként egy halott
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A dohányzás butítja a férfiakat

Top