Cikkeket, riportokat várnak a tüdőrákról

Egy pályázat keretében nyomtatásban, interneten megjelent cikkeket, rádióban elhangzott, televízióban bemutatott riportokat várnak a tüdőrákról. Azt szeretnék elérni, hogy minél gyakrabban kerüljön napirendre a betegség, annak megelőzése és gyógyítása, hogy Magyarország egyszer végre lekerüljön a világ élmezőnyéből a megbetegedés és a halálozás tekintetében.

A pályázat meghirdetői szeretnék az egész társadalom, az egészséges emberek figyelmét is felhívni a tüdőrák népegészségügyi fontosságára, a megelőzés, a korai felfedezés jelentőségére. Céljuk, hogy az onkológiában zajló forradalmi változásokról, a tüdőrák kezelésében is elérhető célzott biológiai gyógyszerekről is eljussanak az információk az érdeklődőkhöz, érintettekhez.

A pályaműveknek ezúttal nem a dohányzás és a tüdőrák összefüggéseit kell hangsúlyozniuk. A kiírók célja, hogy feloldják a tüdőrákot övező elítélő érzéseket, s szeretnék minél többekkel megismertetni, hogy a modern gyógyászat eszközeinek köszönhetően vannak gyógyulástörténetek is. Előnyt élveznek azok a pályaművek, amelyek kiemelik a család, a közösségek, a betegklubok, a betegszervezetek támogató erejét, mely rendkívüli fontosságú a tüdőrákkal való megküzdés során.

A pályázatot a Magyar Tüdőgyógyászok Társasága, a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi Szakosztálya közösen jegyzi, s arra 2010. november 1. és 2011. január 10. között megjelenő cikkekkel, riportokkal lehet nevezni.

Amint arról a Daganatoserek.hu oldalon is többször írtunk, férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban hazánk világelső: évente közel 8000 halált okozz ez a betegség. Hazánkban a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, a Nemzeti Rákregiszter szerint 2009-ben 10935 új esetet regisztráltak. A szakorvosok és a betegszervezetek is azért küzdenek, hogy Magyarország hosszú évek után lekerüljön a tüdőrák dobogójáról és az érintettek folyamatos tájékoztatásával mérsékelni lehessen a tragikus tendenciát.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdõrák: mikor lesz már legyõzhetõ?

Tüdõrák: tiltakozás és gyógyítás
A nõknek is joguk lett a tüdõrákhoz
Mindenféle füst megviseli a tüdõt
A light cigi is erõs méreg
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg
A tüdõrák fajtái és típusai
Új gyógymódok, célzott biológiai kezelések tüdõrákban

Top