Dohánytilalom: működik a bejelentővonal

Március végéig Budapestről érkezett a legtöbb lakossági panasz a szigorított dohányzási szabályok megszegése miatt. Április elsejével lejárt a türelmi idő, így az ilyen jellegű hívások alapján akár már bírságolhatnak is a hatóságok.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézethez tartozó Dohányzás Fókuszpont vezetője az MTI megkeresésére azt közölte: egyelőre még kevesen ismerik a lehetőséget, hogy a dohányzási tilalommal kapcsolatos észrevételeiket megtehetik a 06-40-200-493-as telefonszámon. Az elmúlt két hónapban csak az ország egyes területeiről érkeztek bejelentések. A hívások jelentős többsége, 76 százaléka a fővárosból érkezett. A többi hívás 8-8 százalékban Baranya és Fejér megyéből, 4-4 százalékban Győr-Moson-Sopron, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből futott be.

Amint azt az MTI információi alapján a Weborvos megírta: a fókuszpont összesítése szerint a kifogásolt helyek között volt aluljáró, étterem, kávézó, kórház, óvoda, piac, söröző, gyógyfürdő, társasházi folyosó, valamint kaszinó is. Utóbbi azért is érdekes, mert a nemdohányzók védelméről szóló törvényhez egy az utolsó pillanatban benyújtott módosító értelmében a kaszinókban nem tiltották volna meg a dohányzást, ám ez a módosítás jogtechnikai problémák miatt csak egy óráig volt érvényben.

Voltak, akik a munkahelyükön tapasztalt dohányzási szabályszegésről tettek bejelentést, de akadt olyan panaszos is, aki a lakásának utcai ablaka alatti dohányzást kifogásolta vagy azt, hogy a buszsofőr dohányzik a fülkéjében.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), de bírságot a türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont – miután a három hónapos türelmi idő lejárt – a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

Kapcsolódó cikkek:
Bármikor, bárhol ellenőrizhetik a dohánytörvény betartását
A light cigi is erős méreg
Mindent megtesznek, hogy eldobassák a cigarettát
Leszokás a dohányzásról: egyre több az ösztönző
Életmódváltás esetén jár teljes gyógyszerártámogatás
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Szinte teljes 2012-től a cigitilalom
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
Dohányzás: 19 percenként egy halott
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A dohányzás butítja a férfiakat

Top