Dohányzás: nemcsak tüdőrákot, mellrákot is kiválthat

Nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata azokban a nőkben, akik a menopauza előtti korban, különösen még gyermekszülés előtt dohányoznak – állapították meg amerikai kutatók. Az emlőrák világszerte a leggyakoribb a nőket sújtó daganattípusok közül. A dohányfüstben található rákkeltő anyagok, melyeknek a tüdőrák kialakulásában játszott oki szerepe régóta ismert, az emlőrák kiváltására is képesek lehetnek.

Most megjelent tanulmányukban Fei Xue és kollégái a brighami Női Klinika és a Harvard Egyetem Klinikája (Egyesült Államok) archívumainak felhasználásával az 1976 és 2006 közötti időszakból 111140 aktívan dohányzó, illetve az 1982 és 2006 közötti időszakból 36017 passzív dohányos (vagyis mások dohányfüstjét elszenvedő) nő adatait tekintették át, hogy pontosabb képet kapjanak az aktív és passzív dohányzásnak az emlőrák kialakulásában betöltött szerepéről. A kutatásról és annak eredményeiről az Origo internetes portál adott hírt.

A vizsgált időszak alatt a résztvevők közül 8772 nőben alakult ki emlőrák. Ennek kockázata annál magasabbnak bizonyult, minél nagyobb volt a pillanatnyi és korábbi aktív dohányzás mértéke, minél hosszabb volt a dohányosként töltött idő, minél fiatalabb korban kezdett a beteg dohányozni, illetve minél magasabb volt nála a doboz-év szorzat értéke (a naponta elszívott doboz cigaretták száma megszorozva az adott dohányzási aktivitású évek számával).

A vizsgálat eredményeit összegzendő a kutatók kidolgoztak egy kombinált mutatót, amely magában foglalja a mennyiséget, az életkort a dohányzás megkezdésekor, és a dohányosként eltöltött teljes időtartamot. Ezt az indexet az emlőrák előfordulásával összevetve az a tendencia rajzolódott ki, hogy az erős dohányosoknak, akik fiatalon kezdték a dohányzást, illetve hosszú ideig és sokat dohányoztak, számottevő kockázatnövekedéssel kell szembenézniük. Ez összhangban van azzal a feltételezéssel, hogy a dohányzás különböző mérőszámai egyenként is, együttesen pedig összeadódó jelleggel gyakorolnak hatást az emlőrák kialakulására – olvasható az Origo cikkében.

Kapcsolódó cikkek:
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata

Inkább 2 kiló, mint 20 cigi
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Top