Dohányzási tilalom: a tisztifőorvos szerint jól fogadja az ország

Nagyon jónak nevezte a 2012. január 1-én életbe lépett, nemdohányzók védelméről szóló törvény fogadtatását az országos tisztifőorvos.

Paller Judit sajtótájékoztatón az eddigi tapasztalatokról azt mondta, hogy a munkáltatók, a vendéglátóhelyek tulajdonosai eleinte ódzkodtak az új szabályoktól, de “ma már úgy gondolkodnak, meg kell felelniük a törvénynek”.

Amint arról az MTI cikke beszámol, a főorvos elmondta: az első negyedévben a népegészségügyi szervek munkatársai segítséget nyújtanak a dohányzóhelyek kijelölésében, ugyanakkor megjegyezte, jelenleg probléma, hogy ezeket a helyeket hol lehet kijelölni. Az országos tiszti főorvos utalt arra, hogy a törvény szerint a közforgalmú helyek bejáratától ötméteres távolságon belül tilos a dohányzás, de esetenként nem egyértelmű, hogy mit tekinthető bejáratnak. Abban az épületkomplexumban például, ahol egészségügyi intézmény van, egyáltalán nem lehet kijelölni dohányzóhelyeket, ez alól sokan megpróbálnak kibújni – tette hozzá.

Paller Judit arról is beszámolt, hogy a népegészségügyi szervek munkatársai továbbképzéseken vesznek részt, hogy egységesen értelmezzék a törvényt. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szerint magánszemélyek esetében legfeljebb 50 ezer, intézmények esetén két és fél millió forint egészségvédelmi bírság szabható ki a dohányzási tilalom megsértőivel szemben; március 31-ig azonban a népegészségügyi szakigazgatási szervek mellőzik a bírság kiszabását.

Kapcsolódó cikkek:
Cigarettastop: mérőszalaggal járnak a tisztiorvosok
Genetikai oka is lehet, ha nehezen szokik le valaki a dohányzásról
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Szinte teljes 2012-tõl a cigitilalom
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A light cigi is erős méreg
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
A tüdőrák kialakulásának kockázata és következményei
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Top