Egészséges működés kell a betegszervezeteknek is

Felvilágosítás, megelőzés, szűrőprogramok, betegjogok védelme. Ezek azok a rendkívül fontos feladatok, amelyek hatékony megvalósítása elképzelhetetlen a betegszervezetek munkája nélkül. Egy betegszervezet akkor tudja sikeresen végezni tevékenységét, ha folyamatosan fejleszti ismereteit. Ebben segített – immáron harmadszor – a Betegszervezeti Akadémia.

A betegszervezetek különösen fontos feladatot töltenek be, legyen szó akár a betegségmegelőzést támogató kezdeményezésekről, a súlyos, gyógyíthatatlan betegek lelki és anyagi támogatásáról vagy a betegjogok érvényesítéséről. Sajnos hiába fejlődik erőteljesen a civil szféra, néhány pozitív példától eltekintve nincsenek meg annak lehetőségei, hogy a betegekért tenni akaró alapítványok, egyesületek átfogó, akár a népegészségügy szempontjából is hasznos programokat indítsanak és koordináljanak.

Az egyre szűkülő piacon csak azok a szervezetek maradhatnak fent, amelyek képesek működésükbe integrálni a versenyszférában elengedhetetlen tudást. Legyen szó akár országos szűrőprogramokról, együttműködésről az egészségügyi kormányzattal vagy a vállalatokkal, esetleg uniós pályázati lehetőségekről, elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése, az országon belüli és nemzetközi példák megismerése.

Ritkák azok a szervezett képzések, amelyek lehetőséget adnak a civil szféra képviselőinek működési területükön túlmutató ismereteik bővítésére. Közös rendezvényeken, fórumokon ugyan megoszthatják egymással tapasztalataikat, azonban ez a hosszú távú sikerhez gyakran kevés. A Betegszervezeti Akadémia célja, hogy a betegszervezetek vezetői az őket leginkább érdeklő, működésüket segítő témákban hallhassanak előadásokat az egyes területek szakértőitől, valamint lehetőséget kapjanak tapasztalataik átadására. Az események társszervezői évről évre olyan szervezetek, amelyek valamelyik kiemelten fontos népegészségügyi probléma enyhítésén dolgoznak. (Idén a Magyar Szívegyesület volt a házigazda.)

Az elmúlt évek során 58 különböző betegszervezet vett részt a képzéseken és 20 különböző témában hangzottak el előadások. Az idei program teljes egészében a korábbi résztvevők kérései alapján állt össze, így biztosítva, hogy a leginkább aktuális kérdésekre kapjon választ az eseményen résztvevő 32 betegszervezet vezetője. Szó esett a betegszervezetek szerepvállalásáról az egészségügyi ellátásban, a szervezeten belüli kommunikációról, a nemzetközi kapcsolatok építéséről, valamint hazai és nemzetközi pályázati lehetőségekről.

Kapcsolódó cikkek:
Egyenlõtlen eséllyel küzdenek a rákbetegek
Túl kevesen ismerik a betegszervezeteket
Segítség a rákbetegek családtagjainak
ötszáz résztvevõ a rákbetegek találkozóján

Top