Egyre nagyobb gazdasági teher a betegség

Elképzelhetetlenül nagy összegekbe kerül a világgazdaságnak a nem járványos betegségek, különösen a rák terjedése, ami immáron elérte a feltörekvő országokat is. Az emiatt kieső munkaerő korlátozza a gazdasági növekedést.

Az újonnan diagnosztizált rák betegségek 300 milliárd dolláros kiadást okoztak a világgazdaságban 2010-ben, ezen belül csak a tüdőrák négymilliárdos pluszköltséggel járt – derül ki a Harvard Egyetem közgazdászainak elemzéséből, amelyet a napi.hu internetes portál idéz. A korábban jellemzően a fejlett világ lakosságát tizedelő betegség egyre jobban terjed a fejlődő és a feltörekvő országok lakosainak körében is, miután életmódjukban megjelentek a kockázatot növelő tényezők: a túlzott dohányzás, szeszesital-fogyasztás, a szenvedélybetegségek és a fizikai mozgás hanyagolása – állítja a portál által idézett David E. Bloom közgazdász-demográfus professzor, a Harvard School of Public Health intézményének tanára. A rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus tüdőelégtelenség és a cukorbetegség okozza a világon a halálesetek 60 százalékát, megölve évente 36,1 millió embert – idézi a Bloomberg az Egészségügyi Világszervezet statisztikáját.

Az egészségügyi közgazdászok azonban továbbmennek ennél: Bloom szerint a nem járványos betegségek számottevően akadályozni fogják a világgazdaság fejlődését és lényeges szerepet fognak játszani abban, hogy az emberek nagy tömegei nem tudnak kitörni a szegénységből. A politikusok az egészségügyi rendszer problémájaként kezelik a nem járványos betegségeket, ám tévednek: ezek valójában a gazdaság problémái – teszi hozzá. Az ilyen típusú megbetegedések és a halálesetek miatt romlik a termelékenység, ami 2030-ban már 35 ezer milliárd dollárt farag majd le a világgazdaság GDP-jéből. Ez a hétszerese annak az összegnek, amit ma a világ országai egészségügyi kiadásokra költenek. Ezért a nem járványos betegségek megelőzésére és kezelésére költött összegeket célszerűbb befektetésként kezelni – állítja a szakember.

Kapcsolódó cikkek:
A dohányzási tilalom jó befektetés
Szűrések: legyen büntethetű a mulasztás?
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top