Egyre többen élhetnek 100 évig

Egy dán kutatócsoport az átlagosnál merészebb becslésekkel állt elő, szerintük nem csak minden negyedik újszülött fogja megérni a 100 éves kort, hanem legalább minden második. A fejlett országokra vonatkozó előrejelzések szerint a 21. században is folytatódni fog az elmúlt 165 évben megfigyelhető trend, miközben nem csak tovább fogunk élni, hanem tovább lehetünk egészségesek is.

n kutatók vizsgálata szerint a legtöbb fejlett ipari országban a frissen született korosztály tagjainak többségénél már nem lesz elérhetetlen a 100 éves kor megélése, ehhez képest például az általánosan elfogadott vélekedés az, hogy minden 4 gyermekből egy fogja megérni a 100 éves kort (ez is szinte hihetetlennek hangzik). Ehhez viszont az is kell, hogy az elmúlt két évtizedben tapasztalható várható élettartam növekedés a 21. században is kitartson – írja az Investment & Pensions alapján a Portfólió gazdasági portál.

A tanulmány szerzői szerint nem csak a várható élettartam fog a következő évtizedekben kitolódni, hanem az egészségben eltöltött idő is, ami számos politikai és gazdasági kérdést vet föl. Az elmúlt 165 évben gyakorlatilag a fejlett országokban lineárisan emelkedett a várható élettartam, ennél is fontosabb viszont, hogy eközben nem láthattunk nagyobb eltérést a trendhez képest. Pontosan ezért nincs ok arra, hogy megkérdőjelezzük a várható élettartam további emelkedését, a fejlett országokban meglévő korlátokat tehát még koránt sem értük el, és nem is fogjuk egy ideig.

Az egészségügyre és a nyugdíjrendszerre ez a változás komoly hatással lesz, amire az országoknak meg kell találniuk a megfelelő választ, miközben az egyéneknek is fel kell ismerniük, hogy 40 év szolgálati idő már nem elegendő. Fontos a szerzők szerint a munkaerőpiaci hatás is, hiszen ha a társadalom öregszik, akkor egyre több olyan munkavállaló lesz, aki a mai tudásunk szerint “idősnek” számít, a munkahelyekért pedig nem elképzelhetetlen, hogy egy idősebb és fiatalabb munkavállaló küzd majd meg.

Kapcsolódó cikkek:
Az emberek fele rákbeteg lesz?
A rák nem egyenlõ a halálos betegséggel
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel

Top