Elégedettebbek az altatásban végzett béltükrözéssel

Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb a vastagbéltükrözés, ha azt altatásban végzik – állapították meg a Semmelweis Egyetem kutatói.

A beavatkozás során a végbélen keresztül körülbelül másfél méter hosszú műszercsövet vezetnek be, melynek tükörrendszere lehetővé teszi a bél nyálkahártyájának vizsgálatát, felvételek készítését a gyanús területekről. A vizsgálatot gondos előkészítés után végzik el, a páciens legtöbbször nyugtatót kap, mielőtt a vizsgálóasztalra feküdne. Mivel a beavatkozás kellemetlen, sokszor a páciensek nem adják beleegyezésüket annak elvégzésére, akár még panaszaikat is letagadják, hogy elkerüljék a tükrözést.

Amint az a Semmelweis Egyetem Semmelweis Színes oldalán olvasható, Dr. Szegő Eszter, Dr. Iványi Zsolt, Dr. László András és Dr. Gál János hatvan felnőtt beteg béltükrözését végezte úgy, hogy a vizsgált személyek választhattak: altatásban kérik a tükrözést vagy a szokásos módon nyugtató, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel enyhítve a kellemetlenségeket. Valamennyi személy vizsgálatát ugyanaz a nagy gyakorlattal rendelkező szakorvos végezte.

A béltükrözés befejezése után a munkacsoport megkérte mind a vizsgáltakat, mind a vizsgálatot végző doktort, hogy osztályozzák a diagnosztikus beavatkozást. A betegek egyes osztályzatot adtak, ha a beavatkozás kínzó, fájdalmas volt és tízest, ha semmilyen kellemetlenséget nem tapasztaltak. A vizsgáló egyessel minősítette a könnyű feladatot és ötöst adott, ha a vizsgálat elvégzése nehéz volt.

A tanulmányban azt is mérték, hogy az altatásban lebonyolított beavatkozás mennyi időt vett igénybe a nem altatott betegek vizsgálatához képest. Kiderült, hogy a két csoport tagjai gyakorlatilag azonos ideig foglalták le a vizsgálati helyiséget. Az altatásban végzett béltükrözés viszont mind a betegek, mind a kezelőorvos számára lényegesen kényelmesebb és jobb volt, mint a hagyományos módon végzett beavatkozás.

Kapcsolódó cikkek:
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Vastag- és végbélszűrés
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
A sebészek a béltükrözést pártolják
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Vastagbél- és végbélrák: a tumorsejteket célozzák
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen

Top