Elhízás: a súllyal nő a rákkockázat

Forrás: Wikipedia

millió ember túlsúlyos Magyarországon – derül ki az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból. Az adatból számos betegségrizikó is következik.

A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel küzd. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idősek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott – adta közre közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI).

Drámaian megnő az elhízottak száma Európában 15 éven belül – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a Prágában májusban tartott kongresszuson; a szervezet 53 országnak a túlsúlyra és az elhízásra vonatkozó adatait vizsgálta. Amint arról a Napi Gazdaság beszámolt, még olyan országokban is, mint Svédország, ahol nem jelent jelenleg nagy problémát az elhízás, emelkedik az elhízottak száma.

Több rákbetegség esetében találtak már összefüggést az elhízás (illetve az azzal járó anyagcserezavarok, hormonális változások) és a rák – daganattípusonként eltérő – kockázata között. A fejlett ipari államokat tömörítő OECD már évekkel ezelőtt népbetegségnek minősítette az elhízást, a WHO pedig egy korábbi anyagában azt írta: az elhízás a pestis óta a legsúlyosabb járvány.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top