Elismerés a mellrák ellen küzdő rákkutató professzornak

A világhírű rákkutató, prof. Axel Ullrich, a mellrák gyógyítására Magyarországon is használt egyik rákellenes gyógyszer felfedezője kapta meg a “Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” elismerést, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma által alapított nemzetközi kitüntetést.

Amint azt a Weborvos hírül adta, Axel Ullrich tudományos érdeklődésének középpontjában a jelátviteli folyamatok tanulmányozása áll, munkáiban a normál sejtek működésének megértése mellett azokat az elváltozásokat kutatja, amelyek az emberi betegségeket okozhatják. Az elismert szakember a világon elsőként kezdte felhasználni kutatásai során a géntechnológia eredményeit. A rákkutató vezetésével dolgozták ki az első biotechnológiai gyógyszer géntechnológiai előállítását. Másik jelentős felfedezése egy olyan hatékony rákellenes gyógyszer, amelyet bizonyos emlődaganatok gyógyítására világszerte, így Magyarországon is használnak. A professzor legújabb kutatómunkája egy széles spektrumú rákellenes gyógyszer kifejlesztésére irányul.

A “Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetés az orvostudományi kutatások fejlődéséhez kiemelkedően hozzájáruló kutatókat kívánja elismerni. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma által alapított 10 ezer euró összegű díjat minden évben olyan nemzetközileg elismert kutatócsoport vagy kutató kapja, akinek a munkája lényeges előrehaladást eredményezett a molekuláris orvostudomány területén.

Axel Ullrich a München melletti Max Planck Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója, tagja a Német és az Amerikai Tudományos Akadémiának, az Európai Molekuláris Biológiai Szervezetnek, több egyetem díszdoktora. Számos jelentős nemzetközi kitüntetésnek, többek között a Robert Koch Díjnak, az Amerikai Rákkutató Társaság Nagydíjának és a Dr. Paul Janssen díjnak is birtokosa. Az egyik legtöbbet hivatkozott kutató: a nemzetközi elismertséget jelző Hirsch-index alapján a világ tíz legjobbja közé tartozik. Prof. Axel Ullrich számos biotechnológiai céget alapított, és több gyógyszeripari termék kidolgozásában részt vett. Jelenleg is több gyógyszergyár tudományos tanácsában tevékenykedik.

Kapcsolódó cikkek:
A HER2-pozitív emlõrák és célzott kezelése
Világméretû küzdelem az emlõrák ellen
Emlõrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel

Top