Emlőrák: kinél indokolt a sugárkezelés a műtét után?

A klinikai ajánlásokkal szemben sok idősebb, korai stádiumú emlőrákos nő azt akarja, hogy a lumpektómia – a daganat sebészi eltávolítása – után sugárterápiát is kapjon, hogy később ne legyen szükség masztektómiára. Ezt a következtetést vonták le a kutatók egy új vizsgálatból, amelyet a Cancer online kiadásában tettek közzé. Az eredmények azt mutatják, hogy jelenlegi elképzeléseink a sugárterápiáról korai stádiumú emlőrák esetén tévesek lehetnek.

Az USA-beli országos irányelvek szerint, ha egy idősebb nőnek olyan korai stádiumú emlőrákja van, amely nem terjedt át a nyirokcsomókra és ösztrogénérzékeny, akkor a megfelelő kezelés a daganat sebészi eltávolítása és az ösztrogénblokkolók alkalmazása – sugárkezelésre ekkor nincs szükség. Dr. Benjamin Smith, a houstoni Texasi Egyetem Anderson Rákközpontjának munkatársa és kollégai egy adatbázis alapján (Surveillance, Epidemiology, and End Results-Medicare adatbázis) 7403 nőről gyűjtöttek információkat. Valamennyiükön lumpektómiát végeztek a fentebb leírt emlőrák miatt 1992 és 2002 között, s életkoruk akkor 70-79 év volt. Mintegy 88 százalékuk sugárkezelésben is részesült a műtét után.

Amint arról a Medical Online cikke beszámol: a kutatók a kezelés után 10 évig követték a betegeket, s azt találták, hogy a 10. évre azok közül a nők közül, akik nem kaptak sugárkezelést, 6,3 százaléknak kellett masztektómiával eltávolítani a mellét, míg a sugárkezelést is kapó nőkben csak 3,2 százalék volt ez az arány. Az adatokból nem derült ki, hogy mi tette szükségessé a masztektómiát, de ebben a betegcsoportban a legvalószínűbb ok a rák kiújulása. A kutatók azt is ki tudták mutatni, hogy mely betegcsoportban jelentette a sugárkezelés a legnagyobb, illetve legkisebb előnyt.

Azokban a 75-79 éves nőkben, akiknek alacsony fokozatú tumoruk volt (azaz a szövettani vizsgálattal csak mérsékelten rendellenes sejteket találtak a daganatban), a sugárkezelésnek semmilyen hatása nem volt. Ez azt jelenti, hogy ebben a betegcsoportban valóban fölösleges a besugárzás. A legjobbat azoknak a betegeknek tett a sugárkezelés, akiknek magas fokozatú volt a tumoruk (azaz nagyon rendellenes sejteket tartalmazott a daganat), függetlenül attól, hogy mennyi idősek voltak.

„Eredményeink azért jelentősek, mert azt mutatják, hogy a sugárkezelés olyan nők esetében is jótékony hatású lehet, akiknek az országos irányelvek miatt nem kellene ilyen kezelést kapniuk. Amikor a nők a sugárkezelés felől döntenek, fontosak lehetnek számukra az általunk kimutatott összefüggések” – idézi dr. Smith szavait a Science Daily folyóirat nyomán a Medical Online.

Kapcsolódó cikkek:
A mellrák nem egyetlen betegség: tíz altípust is elkülönítettek
Az emlőrák célzott biológiai kezelése
A mellrák nemcsak az idősebb nők betegsége
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugárkezelés és kemoterápia: a félelmetes gyógymód

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top