Esélyek a hosszabb életre

A daganatellenes kezelések igaz nagy átalakuláson mennek keresztül, és ma már a célzott biológiai terápiának köszönhetően egyes esetekben áttétes daganatoknál is van lehetőség hatékonyabb kezelésre.

Amint arra az életmód.hu portál összeállítása rámutat, elismert túlélési eredményeket hozott például az érképződést gátló kezelés, mely jelenleg négy daganattípusban vethető be (vastagbél- és végbélrák, emlőrák, a tüdőrák egyik formája és veserák).

Az érképződést gátló kezelés alkalmazásával a vastagbél- és végbélrákos betegek számára először sikerült több mint kétéves túlélést elérni. A tüdőrák esetében amíg a kemoterápiával 8-9 hónapos túlélést sikerült biztosítani, e célzott terápia hozzáadásával a betegek átlagos túlélése az egy évet meghaladja. Emlőrákban az érképződést gátló kezelés megduplázza a betegség kiújulásáig eltelt időtartamot a hagyományos kemoterápiával szemben. Az érképződést gátló biológiai terápia veserákban is jelentősen javította a betegek túlélési idejét anélkül, hogy az életminőségüket jelentősen befolyásolta volna.

Amint ugyanakkor arról korábban írtunk, nem minden beteg alkalmas arra, hogy egy konkrét célzott terápiában részt vegyen. A módszer megválasztásában szerepet játszik a daganat szövettani típusa, stádiuma, a beteg általános állapota, kísérőbetegségei, illetve az is, hogy korábban milyen gyógyszereket kapott.

Kapcsolódó cikkek:
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Célzottan hat a daganatokra az év gyógyszere

Top