Európa hamutartói: Ausztria, Görögország, Magyarország

Repkedhetnek a büntetések az illegálisan dohányzókkal és a szabálysértő vendéglősökkel szemben, miután július elsején lejárt a nyilvános dohányzás elleni osztrák törvény másfél éves próbaideje.

Amint arról a HVG beszámolt, Európa hamutartójának is nevezik magukat az osztrákok, hiszen világbajnokok azzal, hogy a lakosság 36 százaléka nikotinélvező. A 2008-as adatok szerint így megelőzik a 35 százalékban füstölő Görögországot, nem beszélve a 24 százalékon álló magyarokról. 15 éves korukra az osztrák fiúk 24 és a lányok 26 százaléka már bagózik.

Azt a vendéglőst, aki vét a dohányzási tilalom ellen, 2 ezer – többszöri törvényszegés esetén akár 10 ezer – eurós büntetés sújtja. A magáról elfeledkező, önfeledten rágyújtó vendégnek százeurós bírságot akaszthatnak a nyakába, a visszaeső ezereurósra számíthat. A kilátásba helyezett pénzbüntetés ellenére a 70 ezer vendéglős egyhatoda még a júliusi határidőig sem csinált semmit.

Az egészségvédők nem számíthatnak tömeges támogatásra. Az egészségügyi miniszter által rendelt közvélemény-kutatás szerint a lakosság 60 százaléka nem ért egyet az általános vendéglátó-ipari dohányzási tilalommal, de 68 százalék voltaképpen helyesli az „ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit” megoldást. 58 százalék viszont attól tart, hogy a törvény egyszerűen betarthatatlan.

Elvben a helyi hatóságok kötelessége a dohányzási tilalom felügyelete. Ők azonban e nélkül is túlterheltek, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem fognak túl aktívan beszállni a csikkháborúba. Igazából az egészségügyi hatóságok is arra számítanak, hogy inkább az önkéntes egészségvédők tartanak majd rendet.

További részletek a HVG weboldalán.

Kapcsolódó cikkek:
A nõknek is joguk lett a tüdõrákhoz
Legyen rosszabb a dohányfüst!
Tüdõrákosként is káros a dohányfüst
Dohányosok az onkológiákon
Mi okozza a tüdõrákot?
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg

Top