Ezrek futottak a rákkutatásért

Több ezer ember vett részt a Margitszigeten az immár hagyományosnak mondható, hazánkban 19. éve megszervezett “Fuss a rákkutatásért” jótékonysági eseményen. A résztvevők tíz kilométeres táv leküzdésével fejezték ki szolidaritásukat a rákbetegekkel és támogatták a rákkutatók munkáját.

Amint arról a Weborvos beszámolt, a rendszerváltás óta minden évben megrendezett sportnap egyre inkább megmozgatja a civileket és a hazai nagyvállatokat is. A “Fuss a Rákkutatásért” Alapítvány 1997 óta 150 millió forint értékű műszereket adományozott a rákkutatással foglalkozó magyar orvosok, kutatók részére.

A Kanadában huszonhat éve indult mozgalom mára az egész világon hagyománnyá lett, hisz ötven ország ötszáz helyszínén emlékeznek az alapítóra, Terry Foxra (képünkön). A kanadai fiatalember volt az, aki kitalálta, hogy rendhagyó sportteljesítménnyel felhívja az emberek figyelmét és pénzt gyűjt a rákkutatásra. úgy döntött, hogy rákbetegként, műlábbal – egyik lábát amputálták a betegség miatt – elfut Kanada egyik partjától a másikig. A futás 143. napján, a megtett táv 5373. kilométerénél Terry Foxnak meg kellett állnia, a rák ugyanis átterjedt a tüdejére is, és néhány hónapon belül meghalt.

Kezdeményezése nyomán minden évben sok ezren állnak rajtvonalhoz, hogy fussanak a rákmentes életért és felhívják a figyelmet arra, hogy egészségünk megőrzésének kulcsa a kezünkben van.

Kapcsolódó cikkek:
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért
Kinek jusson korszerû gyógyszer?
Rákkutatás a betegek részvételével

Top