Ezrek hívták a segélyvonalat

A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható segélyvonalán a krízisbe került betegeknek és hozzátartozóiknak lelki támaszt igyekeznek nyújtani, emellett útba igazítanak akkor is, ha a betegséggel, kezelésekkel kapcsolatban tárcsázzák fel munkatársaikat.

Amint az a szervezet évértékelő közgyűlésén elhangzott, a lelkisegély telefonszolgálathoz 2006-ban 4468 hívás érkezett, ebből 1471 hívás volt lelkisegély, 2997 hívás pedig információkérés a daganatos betegségekről, gyógyszerekről, táplálékkiegészítőkről, rendezvényekről, kezelésről és azok mellékhatásairól, életmódbeli tudnivalókról.

A szolgálat a 06-80/505-675-ös zöldszámom érhető el. A telefonnál ülők természetesen nem helyettesíthetik az orvosokat, nem állíthatnak fel diagnózist, s nem mondanak véleményt a gyógykezelésről. A segítők egyrészt nem orvosok, másrészt a beteget személyesen nem ismerve, látatlanban felelőtlenség is volna, ha konkrét tanácsokat adnának. Abban viszont tudnak segíteni, hogy adott problémával hová érdemes fordulni, s a hívó hol találhat lakóhelye közelében olyan támaszadó szolgálatot, ahol szakemberekkel vagy sorstársakkal megoszthatja gondjait.

Top