Fájdalomcsillapítás: mi segíthet odahaza?

Sok olyan természetes alapokon nyugvó házi praktika létezik, amely segíthet kisebb fájdalmak gyógyszerek nélküli kezelésében. Érdemes ezeket ismerni, ám fontos tudni: az állandósuló vagy egy konkrét betegség által kiváltott fájdalmak csillapításában az otthoni kísérletezés helyett ki kell kérni az orvos tanácsát. Tisztában kell lenni azzal is: a fájdalomcsillapítás tüneti kezelés, ami az okokat nem szünteti meg.

Szinte minden háztartásban megtalálhatók azok az egyszerű, természetes szerek, amelyek alkalmasak lehetnek a különféle fájdalmak enyhítésére. A természetes házi praktikákat a Szabad Föld csokorba gyűjtötte.

Fogfájás
A fogfájás gyakran szinte elviselhetetlen érzés. A szegfűszeg azonban segít: addig is, amíg eljutunk az orvoshoz: pár szemet el kell rágcsálni, és a fájdalom hamar megenyhül. Némi kábító hatással is rendelkezik, csakúgy, mint a gyömbér, illetve a kálmosgyökér.

Fejfájás
Fejfájás ellen a leghatékonyabb a levendulaolaj. Pár csepp egy nedves kendőre, és máris kész a borogatás, amely lazító és nyugtató hatású.

Fülfájás
A hasogató fülfájás ellenszere a házipatikában a vöröshagyma. A megfőzött vöröshagymát burkoljuk pamutkendőbe, és azzal borogassuk a fájó fület.

Menstruációs fájdalmak
A menstruációs görcsöket jól enyhítik a gyógynövényekből készült olajak: levendula, majoranna, citromfű, kakukkfű. Az olajjal vékonyan dörzsöljük be az alhasat, s a fájdalom rövid időn belül megszűnik.

Ízületi gyulladások
Az ízületi gyulladások ma is gyakran használt ellenszere a káposztás borogatás. Főzzük meg a káposztát, majd a leveleket helyezzük a fájó testrészre, és jó alaposan bugyoláljuk be.

Gyomor- és bélpanaszok, gyulladások
A kamilla különösen hatékony görcsoldó és gyulladáscsökkentő szer teaként fogyasztva.

Szájnyálkahártya-gyulladás
A naponta többször alkalmazott ricinusolajos öblögetés segíthet elmulasztani a szájban lévő gyulladásokat.

Leégés
A leégést és az enyhébb égési sérüléseket legjobb hideg vízzel hűteni, majd utána a bőrt paradicsommal, joghurttal, citrommal bedörzsölni. Utókezelésként orbáncfűolaj használata javasolt.

Rovarcsípés
A fájdalom és a duzzanat csillapítására kitűnő az ecetes borogatás, de az is segít, ha a csípést bekenjük vízből és sütőporból kevert ecsetelővel.

Fontos hangsúlyozni: a házi praktikák csak enyhe, kevésbé súlyos panaszok esetén segíthetnek, s miként a gyógyszereknél, a természetes kezelésekben sincs univerzális, mindenki számára egyformán hatásos és megfelelő módszer.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelezõ!
Fájdalomcsillapítás: fontos az orvosi konzultáció
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top