Fejleszteni kell az onkológiai centrumokat

Onkológiai centrumok létrehozását és bővítését javasolja a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) – közölte a szervezet budapesti ülését követő sajtótájékoztatón a szövetség elnöke, Papp Zoltán professzor.

Jelenleg tíz onkológiai centrum működik az országban, ezekben a centrumokban a sebészi ellátás mellett ott kell lennie a szövettani, a molekuláris biológiai módszereket alkalmazó intézeteknek, valamint a kemoterápiás ellátás lehetőségének is. A professzor szerint erősíteni kell a progresszív betegellátást: amennyiben egy kis kórházban találnak egy olyan beteget, akit onkológiai szempontból tovább kell küldeni, arra azonnal legyen meg a lehetőség – áll a Medical Online tudósításában.

A NET állásfoglalása szerint az európai akkreditáció elvárásait figyelembe véve kell kijelölni a centrumokat. Mielőbb ki kell adni az onkológiai centrumok, onkológiai gondozók és onkoteamek működésére vonatkozó miniszteri rendeletet, át kell tekinteni a megyei és regionális központok gép-műszer felszereltségét, és fel kell mérni a fejlesztési szükségleteket. Rendszeresen felül kell vizsgálni az onkológiai ellátóhelyek működési engedélyeit, különös tekintettel a szakmai protokollokban foglalt eljárások betartására. Ezt követően a NET szerint évente felülvizsgálandóak a működési engedélyek.

A miniszter tanácsadó szervezeteként működő NET úgy véli, felül kell vizsgálni a megyei központok beutalási rendjét, és területi ellátási kötelezettségét, valamint törvényt kell módosítani annak érdekében, hogy a Nemzeti Rákregiszter, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisait összehangolják.

Top