Fekvő digitális sztereotaxiás emlőbiopszia

A Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központban (ÁEK) március 8-án délelőtt a szűrő- és klinikai mammográfiás vizsgálatok során talált, ultrahanggal nem látható, nem tapintható elváltozások kivizsgálásának legkorszerűbb szakmai módszerét mutatták be.

Dr. Schandl László PhD, az intézmény megbízott főigazgatója elmondta: a diagnosztika területének csúcstechnikája már egy esztendeje működik az egészségügyi intézményben, így a szaknyelven fekvő digitális sztereotaxiás emlőbiopsziának már komoly eredményei vannak, ennek tapasztalatait foglalta össze a főigazgató – tudósított az eseményről a Honvedelem.hu portál. Az intézményvezető hozzátette: ezt az eljárást csak a Honvédkórház–ÁEK-ban tudják alkalmazni, mert nemcsak a berendezés, a műszerek speciálisak, de különlegesen képzett szakemberek is kellenek hozzá.

Dr. Bazsó Péter orvosigazgató úgy világított rá a stereotaxiás módszer lényegére, hogy az „komoly probléma megoldásához, nyújt segítséget, ha nagyon eldugott helyen, nagyon apró valamit kell nagyon pontosan megtalálni”. Azaz a speciális kórmeghatározás nemcsak a talált elváltozás pontos helyét, de méretét is képes megadni, segítve ezzel az esetleges műtéti beavatkozás sikerét. A legnagyobb előnye az eljárásnak azonban az, hogy általa igen gyakran – általában az esetek kétharmadában – elkerülhető a mell operációja. A módszer pontossága – az eddigi tapasztalatok szerint – 99,3 százalékos, azaz ilyen biztonsággal állapítható meg általa, hogy a látott kép eltérés hátterében van-e az emlőben rák.

Dr. Forrai Gábor PhD, a radiológia osztályvezető főorvosa mutatta be képeken az eljárást. Kiemelte, hogy míg korábban – a hagyományos szűrővizsgálatokkal – csak a nagyobb daganatok volta felfedezhetők, ezzel a korszerű módszerrel a nem tapintható daganatkezdemények is pontosan „láthatóak”. Mint ismert, hazánkban körülbelül minden tizedik nő megbetegszik emlőrákban (ez évi 5000 új esetet jelent), a most bemutatott eljárás alkalmazásával ezek aránya 30-45 százalékkal csökkenthető, hiszen általa már akár kétmilliméteres elváltozások is felderíthetőek. A korában szükségesnek ítélt műtétek száma pedig 75 százalékkal csökkenthető, hiszen azokra immár nem a felderítés érdekében van szükség, hanem valóban a gyógyítást, a gyógyulást szolgálják. A szakember elmondta azt is, hogy a korábban alkalmazott ülő eljárásnál lényegesen pontosabb a páciens fekvő helyzetben történő vizsgálata.

A Honvedelem.hu beszámolója azzal folytatódik: elhangzott, hogy az országnak legalább három ilyen berendezésre lenne szüksége, de annak is örülni kell, hogy legalább van egy, hiszen sok állam még ennyivel sem dicsekedhet. Összegzésként elmondható: ha a berendezés országszerte hozzáférhetővé válna a nők számára, akkor évi 700 műtét lenne elkerülhető általa.

Szó esett természetesen a nehézségekről is. Mint megtudtuk igen drágák a műtő, és a hozzátartozó komplett számítógépes támogatás, a berendezés, a javarészt egyszer használatos eszközök, a szövetminta vétele, és hosszú – az egyébként ambuláns, mindössze egyetlen szúrásnyommal járó – vizsgálat ideje is, amely körülbelül egy óra. Mindezek eredményeként jelenleg egy vizsgálat (és mintavétel) költsége mintegy 100 ezer forint. Így már érthető, hogy alkalmazása nem általános, arra csak speciális esetekben kerülhet sor.

Kapcso lódó cikkek:
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Mellrákszûrés: nõk ezreit menti meg évente
A mellrák kockázati faktorai
Az emlõrák kezelése: kemoterápia és hormonterápia

Top