Felvonulás a mellrák ellen: meg kell nyerni a fiatalokat is!

Biciklik, rollerek, riksák, és gyalogosok vonultak át a Lánchídon október 13-án, vasárnap délután, az egészségmegőrzés és a mellrák elleni figyelemfelhívás céljából. A rendhagyó lánchídi menettel az Egészség Hídja Összefogás Egyesület célja az volt, hogy minél több korosztályt – elsősorban több fiatalt –  vonjanak be a kampányba az egészséges életmód szerepének kihangsúlyozásával.

Az esemény nyitó sajtótájékoztatóján Körtvélyes Éva, az egyesület elnöke a kampány fiatalításának fontosságát hangsúlyozta, azaz egy olyan egészségtudatos generáció kinevelését, ahol már fiatalon tisztában vannak az emberek a betegségek kockázati tényezőivel, és ez ellen időben tesznek. Az idei kerékpáros mozgósítás ugyanezt a célt szolgálja; a fiatalok elérésével az üzenetek is célba érnek, így jobban oda fognak figyelni magukra és szeretteikre. Dr. Vass László, az egyesület főtitkára elmondta: az állami mellrákszűrésen való részvételi arány évről-évre növekszik, ami által növekszik a korai stádiumban kiszűrt daganatok aránya is, így kevesebb áldozatot szed a kór; hiszen minél korábbi stádiumban találnak rá a daganatra, annál biztosabb a gyógyulás.

Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke kiemelte: a mellrák elleni küzdelem nemcsak a nő magánügye, hanem kiemelkedően fontos közügy, alapvető fontosságú társadalmi kérdés, hiszen egy édesanya, feleség elvesztése felfoghatatlan hiánnyal jár mind a család, mind a szűkebb és tágabb közösség életében. Ezért fontos az a szemléletváltás, amellyel arra ösztönözhető minél több nő, hogy figyeljen magára, s vegye igénybe az ingyenes mellrákszűrés lehetőségét. Hozzátette: több vidéki városban szerveződött a hídsétához hasonló figyelemfelhívó kezdeményezés.

Bemutattak egy okostelefonokra készült alkalmazást is. A Breast Partner nevű alkalmazásról dr. Dank Magdolna onkológus elmondta: az applikáció azzal a céllal készült, hogy a nők értsék az esetleges mell- és petefészek-daganatos megbetegedés utáni orvosi lépéseket, azaz az információ és az ismerethiány ne tartsa őket vissza a szűréseken való részvételtől. Az Android és iOS rendszerre készült fejlesztés az onkoteamet – dr. Kulka Janina patológus, dr. Dank Magdolna onkológus, dr. Lázár György sebész, dr. Polgár Csaba sugárterapeuta; a petefészekrákkal kapcsolatos szakértő pedig dr. Pete Imre nőgyógyász –  mutatja be egy mellrák túlélő, Kozó Liza személyes történetén keresztül. A fiatal túlélő aktivista elmondása szerint minden olyan kampányhoz szívesen adja az arcát és a történetét, amin keresztül akár egyetlen nő életét is megmentheti.

A kampány arcai ebben az évben is Detre Diána szörf olimpikon, Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekesnő és Ungár Anikó bűvész. A rendezvényen részt vesznek további kormányzati, társadalmi és művésztámogatók, az egyesületet alapító orvos-szakmai és betegszervezetek, illetve a támogató vállalatok képviselői. A rendezvényen fellépett a Magyar Légierő Zenekar Vastag Tamással, illetve Odett, Király Martina és Szűcs Gabi.

Magyarországon az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2002 óta minden évben megrendezi az immár hagyománnyá vált Hídsétát, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a mellrák veszélyeire és a szűrés fontosságára, hiszen a kór hazánkban minden 7. nőt érinti.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Van okostelefonja? Használja az emlő önvizsgálatához!
Hogyan vesznek mintát a mammográfia után?
A mammográfiának köszönhetem, hogy a családommal lehetek
Ne engedjük az emlődaganatokat megnőni!
Emlõrák és BRCA gének: mennyiben örökölhetõ a rákbetegség?

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top