Férfiak felelőssége is hány nő megy el mammográfiára

A Holnapom Egyesület “Férfiak a nőkért” elnevezésű debreceni rendezvényén pénteken a szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet. Még mindig túl kicsi az aránya azoknak a nőknek, akik élnek az ingyenes, s a bajokat időben felfedezni képes mammográfiás szűrés lehetőségével. A kampányok nyomán javulni szoktak az arányok.

Rendszeresen jár kontrollvizsgálatra a debreceni emlőcentrumba Tornyai Ferencné. A 64 éves nő mellében három évvel ezelőtt csomót találtak, a daganatot a szűrésnek köszönhetően időben észrevették.

– Nagyon korán észrevették, úgyhogy szerencsém volt. Megműtöttek, és most már nincs semmi bajom – mesélte Tornyai Ferencné.
A Holnapom Egyesület „Férfiak a nőkért” elnevezésű debreceni rendezvényén pénteken a szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet. Az érdeklődők felvilágosító előadásokat hallhattak és a megelőzéshez kaphattak tanácsokat – számolt be az eseményről a dehir.hu internetes portál.

– Ezt a betegséget le lehet küzdeni. A legfontosabb a nyilvánosság, hogy szűrések legyenek, hogy időben felismerhető legyen, mert ha korán felismerik, akkor ez a betegség 95 százalékban gyógyítható. Ezért van fontos szerepe a férfiaknak is, hogy biztassuk társunkat, a hölgyeket a környezetünkben, hogy menjenek el szűrővizsgálatra – mondta el Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára.

Szűrővizsgálatokon a nők alig 40 százaléka vesz részt. A tapasztalatok szerint a mellrák elleni küzdelem hónapja után mindig megnő a szűrésre jelentkezők száma.
– Nagyon jó, hogy vannak ilyen rendezvények, amilyen most ez is Debrecenben. Az is nagyon fontos, hogy a televíziók, az újságok foglalkoznak ezzel a témával, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy azt követően, néhány hétig mindig többen jelennek meg a vizsgálatokon – magyarázta Dr. Sebő Éva, a Kenézy Emlőcentrum centrumvezető főorvosa.

Magyarországon évente körülbelül 6000 új emlődaganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A daganatos betegségek közül mellrákban hal meg a legtöbb nő, évente több mint 2000.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák: nyárbúcsúztató HER2 betegklub
Sokan voltak a Lánchídon a mellrák ellen demonstrálni
Emlőrák
Emlőrák szűrés
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Top