Férfiaknál gyakran agresszívebb a mellrák, mint a nőknél

A férfiaknál ritkábban diagnosztizálnak mellrákot – az esetek száma kisebb, mint a női esetek 1 százaléka -, ám a diagnózis felállításakor a daganat gyakran előrehaladottabb állapotban van, mint a nőknél és később nagyobb valószínűséggel okozza a páciens halálát – állapították meg egy új nemzetközi tanulmány szerzői.

A Szingapúri Nemzeti Egyetemen dolgozó Mikael Hartman által irányított kutatók Dánia, Finnország, Norvégia, Szingapúr, Svédország és Genf regisztrált emlőrákos eseteit vizsgálták meg 1970-ig visszamenőleg – adta hírül az Origo internetes hírportál. Az adatok szerint mintegy 460 ezer nőnél és 2700 férfinál állapítottak meg mellrákot.

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel terjedt át a betegség más testrészekre is, mire felállították a diagnózist. Kevesebb műtéti beavatkozáson és sugárkezelésen estek át, mint a nők, de a két nem egyenlő arányú kemoterápiás, illetve hormonkezelésben részesült. A vizsgált időszakban a férfiaknak 72 százalékos, a nőknek 78 százalékos volt a túlélési esélyük a diagnózis felállítását követő öt évben.

“Az emlődaganatos férfiak tovább halogatják az orvos felkeresését, mint a hasonló tüneteket észlelő nők” – állítja a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint a férfiaknál jellemzően a hatvanas-hetvenes éveik környékén állapítják meg az emlőrákot. A betegség kialakulásának kockázatát növeli, ha a férfiak sugárzásnak vannak kitéve vagy megnövekedett ösztrogénszinttel járó májzsugorral, illetve Klinefelter-szindrómával küzdenek.

A nőknek a negyvenes-ötvenes éveiktől kezdődően ajánlott a rendszeres mammográfiás vizsgálat, amelynek köszönhetően gyakran a tünetek jelentkezése előtt sikerül kiszűrni a rákot.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák: feltérképezik a családi kockázatot
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Rákbeteg férfiak rivaldafényben

Top