Figyelni kell a székletünkre!

Nem illik beszélni róla, holott a székletürítés éppúgy része biológiai életünknek, mint a szívdobogás. Oda kell figyelni a székelési szokásainkra, hogy azok megváltozása
idejében ébresszen gyanút bennünk ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk. Egy kivizsgálást sosem szabad halogatni, mert ha beavatkozást igénylő elváltozás áll a jelenség hátterében, akkor az magától nem fog elmúlni, csak rosszabbodni.

Előfordul, hogy a páciens hasmenésre panaszkodik, de az ellenkezőjére is akad példa, vagyis a tartós székrekedésre. A két szélsőséges eset egymást is válthatja. A székelési szokások megváltozásának sokan nem tulajdonítanak jelentőséget, vastagbélrákra pedig szinte senki nem gyanakodik – figyelmeztet a Webbeteg. A székelési nehézség és ritmuszavar egyéb betegséget is jelezhet – például kórokozók jelenlétét -, de egy rosszul megválasztott fogyókúra is okozhatja.

Aggodalomra ad okot, ha a székletben vérnyomok láthatóak, függetlenül attól, hogy maga a széklet élénk színű vagy sötétbarna. A vérzés forrása lehet egy tumor elsősorban a bél felszálló szakaszában, de vastagbélrák esetén jellemzőbb, hogy a vérzés szemmel nem tapasztalható. A véres széklet olyan tünet, amely inkább a vastagbélrák kései stádiumát jelzi. Bármilyen változást fedezünk fel a székletünkben, ami eltér a korábbiaktól, járjunk utána az okának!

Az általános gyengeségérzetet fokozza a hastáji fájdalom, a felfúvódás és a hányinger. Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha a testsúly látszólag ok nélkül, normál étvágy mellett csökkenő tendenciát mutat.

Kapcsolódó cikkek:
Elkerülhető a végzetes vastagbélrák és végbélrák
8 pont a vastagbéldaganatok ellen
Vastagbélrák: miért nem ismerik fel időben?
Hogyan kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
A vastagbélrák és végbélrák rizikófaktorai
Vastagbél- és végbélrák: a tumorsejteket célozzák
Bejárható vastagbél: országos kampány a szűrésekért

Top