Fogy a levegő a dohányosok körül

Tilos a bárokban és kávézókban, kórházak és iskolák közelében rágyújtani, de még a televíziós adások sem mutathatnak dohányzó embereket.

Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényét vezették be Spanyolországban. Amint arról a Medical Online is beszámol, jogszabály a 2006-os rendeletet szigorítja, amely akkor a munkahelyeken tiltotta meg a cigarettázást. Mostantól tilos a bárokban és kávézókban, kórházak és iskolák közelében rágyújtani, de még a televíziós adások sem mutathatnak dohányzó embereket.

Az öt évvel ezelőtti rendelet szerint a kávézók tulajdonosai dönthettek arról, kitiltják-e a cigarettát az intézményekből – a legtöbbjük azonban nem tette. A szigorítás ellen is tiltakoztak, mivel álláspontjuk szerint emiatt akár 10 százalékkal is visszaeshet forgalmuk.

Az orvosok ezzel szemben erősen támogatják a kormány döntését, álláspontjuk szerint ugyanis az új jogszabály segíthet abban, hogy minél többen szokjanak le a dohányzásról. Naponta mintegy 160-an halnak meg Spanyolországban a cigarettával összefüggő betegségekben, közülük négyen a passzív dohányzás miatt.

Amint arról a Daganatoserek.hu is beszámolt, Budapesten december közepén szavazta meg, hogy 2011. februártól tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban.

Kapcsolódó cikkek:
Vége a füstölgésnek a budapesti megállókban
Mindenféle füst megviseli a tüdõt
A light cigi is erõs méreg
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg
A tüdõrák fajtái és típusai
Új gyógymódok, célzott biológiai kezelések tüdõrákban

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top