Globális egészségdiplomácia a WHO támogatásával

Nemzetközi egészségdiplomáciai kurzust rendeztek Debrecenben. A program hazai és külföldi résztvevői diplomaták, gyakorlati szakemberek és vezető egyetemi oktatók előadásain keresztül ismerkedtek az egészségdiplomácia legfontosabb kérdéseivel.

2012. augusztus 21-25. között Debrecen adott otthont a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Népegészségügyi Kara és a svájci Graduate Institute of International and Development Studies Globális Egészség Programirodája szervezésében a “Globális Egészségdiplomácia” kurzusnak. A rendezvényt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Irodája támogatta.

A színvonalas szakmai összejövetelen a magyarországi köztisztviselők mellett a Délkelet-Európai Egészség Hálózat tagországainak – Albánia, Bosznia Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Izrael, Macedónia, Montenegro, Moldova, Románia, Szerbia – vezető tisztségviselői vettek részt, akiket az egészségügyi miniszterek és a külügyminiszterek delegáltak.

Az egészségdiplomácia napjainkban egyre jelentősebb szerephez jut a világ országainak bel- és külpolitikájában egyaránt. Eredményes művelése felkészült szakembereket igényel a politika és a gazdaság minden szektorában, különösen a külügy és népegészségügy területén. A jelenlegi kurzus a résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteit előadások, szemináriumok és szimulációs tárgyalások keretében bővített. Az előadók diplomaták, gyakorlati szakemberek és vezető egyetemi oktatók voltak.

A kurzuson önálló szekcióban foglalkoztak a szakemberek a romák társadalmi felzárkózásának nemzetközi vonatkozásaival augusztus 25-én. A szekciót a WHO Társadalmi Sebezhetőség és Egészség Kollaborációs Központja szervezte, az ülésen részt vett a területért felelős WHO programmenedzser is.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre többet költünk az egészségünkre
Költség vagy befektetés az egészségügy?
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?

Nemzetközi összefogás a rákkutatásért

Top