Gyógyszerhatósági átalakítások

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium négy korábbi egészségügyi háttérintézménye (Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, Országos Gyógyszerészeti Intézet, Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ) az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) alapjain május elsejétől gazdasági együttműködésben folytatja tovább a tevékenységét.

Az újonnan megalakuló Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) létrejöttével visszavonták a beolvadó intézmények főigazgatóinak vezetői megbízását, tekintettel az átalakításra. Dr. Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója a következő hetekben folyamatosan megbízza a szakterületeket felügyelő főigazgató helyetteseit. Elsőként dr. Kőszeginé dr. Szalai Hildát, az Országos Gyógyszerészeti Intézet korábbi szakmai főigazgató–helyettesét (képünkön) kérte fel GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságának megbízott főigazgató-helyettesi tisztségére, ezzel biztosítva az OGYI esetében a szakmai jogfolytonosságot és a működés biztonságát.

Amint szakmai önéletrajzából kiderül, Kőszeginé dr. Szalai Hilda 1979 óta az Országos Gyógyszerészeti Intézetben dolgozik, 2002 óta az intézet Gyógyszerminőségi Főosztályának vezetője. Szakmai titkára a Magyar Gyógyszerkönyvi Bizottságnak, és tagja a Magyar Gyógyszerkönyvi Bizottság kémiai albizottságának. Tagja az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottságnak, melynek 3 évig alelnöki funkcióját is betöltötte. Szakértőként tevékenykedik az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottság szabadalom alatt lévő gyógyszeranyagokal foglalkozó szakértői csoportjának. 2002 – 2008 között az Európai Gyógyszerésztudományi Szövetség (EUFEPS) Végrehajtó Bizottságának tagja. Vezetőségi tagja az EUFEPS Bioekvivalencia és Hatóanyag-kioldódás munkacsoportjának. Alelnöke a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógyszeranalitikai Szakosztályának. Tagja az MTA Kémiai Osztály Analitikai Kémiai Bizottságának.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Kinek jusson korszerû gyógyszer?

Top