H1N1: a daganatos betegek is első körben kérhetnek oltást

A daganatos betegek is beletartoznak abba a rizikócsoportba, akik számára ingyenesen biztosítják az új influenza elleni védőoltást. Jó tudni, hogy kétféle oltóanyag is forgalomba kerül: az egyik vakcina (ebből térítésmentesen 1,3 millió hozzáférhető) a “hagyományos” szezonális vírusok ellen véd, a másik (ebből ingyenesen 4 millió elérhető) pedig az új H1N1 vírustörzs ellen óv.

A világjárványt okozó pandémiás influenza ellen 4 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre az országos tiszti főorvos által meghatározott célcsoportok részére. A pandémiás influenza elleni védőoltási célcsoportokba tartozók és a szezonális influenza elleni védőoltásban részesítendők köre részben megegyezik, a védőoltások akár egyidőben, különböző testtájékra beadhatók. Az oltásokat a súlyos betegség kockázatának kitett, a szezonális influenza által is veszélyeztetettek csoportjaival kell kezdeni, figyelembe véve a betegek állapotát, azaz a legsúlyosabb állapotúakat kell először oltani – áll az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatójában.

Ma még nem lehet egyértelműen látni, mekkora járványt fog okozni az új vírus, s ezt mennyiben sikerül a védőoltással enyhíteni. A fertőző betegségekért felelős Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásában úgy fogalmaz: az új influenzával kapcsolatos ismeretek folyamatosan bővülnek és ezek alapján és ajánlások is változnak, adott esetben a különböző szervezetek által kiadott javaslatok különbözhetnek is egymástól, ezért a folyamatokat és az eredményeket folyamatosan nyomon kell követni, s szakmailag értékelni a fejleményeket.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top