Harc a rák ellen: érgátlással a daganatok elsorvasztásáért

A daganat gondoskodik önmagáról: igyekszik fennmaradni,  növekedni, terjedni. Az érképződésgátlás jelentősége abban rejlik, hogy azzal blokkolni tudják a daganatot tápláló új erek képződését, illetve sorvasztani a még kifejletlen ereket. Ha egy tumor mérete ugyanis eléri az 1-2 millimétert, a helyi keringés már nem nyújt számára elegendő oxigén és tápanyag ellátást, ezért ez az oxigénhiányos állapot érképződésért felelős gének átírását indítja el a tumorban.


A daganatok érképzésének gyógyszeres gátlása

Ha a daganat érellátását lebombázzuk, megszakítjuk a utánpótlási útvonalakat, azaz ereket, a daganat tápanyag hiányában “éhezik”, majd sorvadni kezd, így a növekedése saját erek nélkül megáll.


Videofilm az érgátlás működéséről
Kisfilmünkben szemléletesen bemutatjuk miként képes a daganat a saját céljaira átprogramozni az eredetileg az élet anyaméhben való kifejlődését, illetve felnőttkorban a sérülések gyógyulását elősegítő érképződést. Megismerhetik azt is, hogy miként száll szembe az érképződést gátló terápia a rosszindulatú daganat által generált folyamatokkal.


Vastagbélrák és végbélrák: alternatívák a gyógyításra
Az érgátlással kiegészített onkológiai kezelések terén a vastagbélrák és végbélrák területén szerezték eddig a legtöbb tapasztalatot az orvosok. A terápia évek óta elérhető Magyarországon is az onkológiai centrumokban, a citosztatikus készítménnyel kombinált kezelést több ezer embernek javított már idehaza is az állapotán, s életkilátásain.


Célzott biológiai kezelések emlőrákban
Az időben felfedezett mellrák ma már az egyik legjobban gyógyítható daganattípus. A betegség egyes szövettani típusai között ugyan nagy különbségek vannak, ám egyre bővebb az onkológiai eszköztár: a kemoterápia, a hormonkezelések, a biológiai terápiák az előrehaladottabb esetek kezelésében is előrelépést hoztak.


Új gyógymódok a tüdőrák kezelésében
A modern, célzott, elsősorban a daganatsejtek működését gátló gyógyszerek célpontjai elsősorban a daganatsejtek felszínén megtalálható jelfogó molekulák, receptorok, vagy azokhoz kötődő molekulák. Efféle sejtfelszíni molekulákat már a tüdődaganatokban is azonosítottak, ezek jelentik az alapját a tüdőrák onkológiai terápiájának.

Top