Három hónapra felírható, havonta kiváltható gyógyszerek

A gyógyszerrendelést és -kiváltást érintő változások léptek hatályba március elsejétől. Sok félreértésre adott okot a jogszabály téves értelmezése, ám nem véletlenül: a szakemberek szerint pontosítással lehetne egyértelművé tenni a szabályozást. Ami változik: egyszerre csak egyhavi gyógyszert válthatunk ki a patikákban.


A lényeg, hogy továbbra is felírható három havi gyógyszeradag, de mindenképpen három receptre, amelyeket immár nem egyszerre, hanem csak a vényeken megadott időpont szerint (illetve lehetőségként már az azt megelőző hét nappal) lehet kiváltani. Magyarán: az orvoshoz továbbra is elegendő negyedévente elmennie egy krónikus betegnek, ám a patikába havonta kell járnia gyógyszeréért – ismerteti a legfontosabb változásokat a Weborvos cikke.

Kivételes betegellátási érdekből, megfelelő indokoltsággal egy vényen akár egy hónapnál nagyobb mennyiséget, akár 12 hónapra elegendő gyógyszermennyiséget is rendelhet az orvos – ez a szabály nem változott.

A változás bevezetését a rugalmasság biztosításával indokolta a szakállamtitkárság: ha a három hónapos időközben szükség van a beteg terápiás átállítására (például a kedvezőtlen mellékhatás miatt), akkor nem válik feleslegessé a gyógyszere, így nem lesz kidobott pénz sem a betegnek, sem az Egészségbiztosítási Alapnak.

Ha az orvos orálisan alkalmazott gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy az mely időpontig elegendő, a gyógyszerész az orvos által megadott adagolás figyelembevételével megállapított 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet adja ki. Azonban ha az orvos a vényen és a beteg dokumentációjában jelöli, hogy mely időtartamig látta el a beteget, akkor a 30 napot meghaladó mennyiség is kiadható.

A gyógyszerek rendelését és kiadását, valamint a kiadott gyógyszerek után elszámolható társadalombiztosítási összeget két miniszteri rendelet szabályozza. A vények elszámolásának szabályai (1/2003 ESZCSM rendelet) nem változtak. A gyógyszerek rendelésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok (44/2004 ESZCSM rendelet) pedig a fent bemutatott három ponton hoznak változást 2012-ben.


Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top