Hétvége szűréssel – sokaknál éledt fel gyanú

A “Szűréssel az életért” program idei újdonsága, hogy nem nagyvárosokba, hanem kistelepülésekre látogat el. A rendezvénysorozat hazánk 11 megyéjében 44 kistelepülést érint, három hónapon keresztül – március végétől június végig – tart, a szűrővizsgálatokon szombat és vasárnap 10.00-18.00 óráig lehet részt venni. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése, valamint annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk egészségünk megőrzéséért.

A program az elmúlt hétvégén három megyébe látogatott el: Baranyába, Bács-Kiskunba és Csongrád megyébe. Mindegyik helyszínen a tisztiorvosi szolgálat szűrőkamionja által végzett szervezett mammográfiás szűréseket is igénybe vehettek. Amint az a Weborvos tudósításából kiderül, négy helyszínen – Jánoshalmán, Bácsalmáson, Kisteleken és Vajszlón – közel 1800 ember vett részt a vizsgálatokon, a mammográfiás szűrőkamionokon pedig százötvenen jelentek meg.

A következő hétvégén észak-Magyarország következik. Május 15-én kivételesen pénteken is lesz szűrés, mégpedig Szendrőn. Szombaton Putnokon és Abaújszántón, vasárnap Göncön és Borsodnádasdon várják a helyieket.

A társadalmi összefogás jelképe, hogy a szűrővizsgálatok mellett minden helyszínen helyi fellépőkkel tarkított zenei, művészeti programok szórakoztatják az érdeklődőket, a vizsgálatra várókat. Napközben a tisztiorvosi szolgálat előadást tart az egészséges táplálkozásról és a dohányzás ártalmairól, az Országos Mentőszolgálat bemutatót tart az elsősegélynyújtás alapjairól.

Ezen a hétvégén is előfordult, hogy az egyik látogatónak Jánoshalmán 240 feletti vérnyomása volt, őt a mentőszolgálat munkatársai azonnal ellátták, majd beszállították a legközelebbi kórházba. A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 9 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozás gyanúját, 1 esetben melanoma-gyanút találtak. A szemészeti vizsgálatoknál a szakorvosok 15 szürkehályog- és 2 zöldhályog-gyanút fedeztek fel. A fogászati/szájüregi vizsgálatoknál ez alkalommal nem találtak szájüregi rosszindulatú elváltozásra utaló jelet. A hétvégén az ortopéd szakorvosok a gyermekek döntő többségénél találtak ortopédiai elváltozást, lúdtalpat és gerincferdülést.

Kapcsolódó cikkek:
Szûrõvizsgálatok
Szûrések: legyen büntethetõ a mulasztás?

A védõnõk is gyõzködnek: tessék szûrésre menni!
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtõl

Top