Hogyan győzhetők meg az emberek a szűrésekről?

Kommunikációs képzésen vesznek részt a hódmezővásárhelyi, makói és szentesi mammográfiás asszisztensek, valamint az Egészséges Vásárhely Program emlőrák-ellenes programjához csatlakozó háziorvosi praxisok asszisztensei annak érdekében, hogy az érintett páciensekkel legközvetlenebb kapcsolatba kerülő szakemberek minél hatékonyabban képesek legyenek meggyőzni a lakosságot az egészséges életmód és a szűrések fontosságáról.


Az egynapos képzés keretében Hódmezővásárhely, Szentes és Arad közel 1,8 millió eurót fordíthat emlőrák-ellenes programra. Hódmezővásárhelyen tavaly decemberben adták át a több mint 660 ezer euró értékben megújult Emlődiagnosztikai Központot, s ezzel együtt az ország első háromdimenziós mammográfiás készülékét.

Amint arról a promenad.hu cikke beszámolt, a képzés célja, hogy az asszisztensek, akik munkájuk során a legközvetlenebb kapcsolatba kerülnek a páciensekkel, hatékony és szakszerű kommunikációval minél inkább képesek legyenek meggyőzni az érintett hölgyeket, valamint a lakosságot a szűréseken való részvétel fontosságáról, és eloszlassák a szűrésekkel kapcsolatos tévhiteket, kételyeket és félelmeket.

A szűréssel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatása mellett fontos cél az is, hogy munkájuk során az asszisztensek képesek legyenek oly módon hatni a lakosságra, hogy az öngondoskodás és felelősségérzet minél inkább előtérbe kerüljön az egészségünkről való gondolkodásban.

Az egynapos képzés végére az asszisztensek az egészségtudatos életvitelre nevelés kommunikációs alapjait is elsajátítják, megismerhetik a szűrési részvétel növeléséhez elengedhetetlenül szükséges alapvető meggyőzési stratégiákat és érvelési technikákat, valamint azok gyakorlati alkalmazásának módjait, illetve lehetőségeit. Emellett fontos cél az is, hogy eddigi tapasztalataikat felhasználva együttesen tárják fel a szűrési részvétel fokozásával kapcsolatos, illetve a mindennapi munka során adódó kommunikációs akadályokat, megoldásokat keressenek, és egy ötletbörze keretében javaslatok szülessenek további szűrési részvételt növelő módszerekre.

Kapcsolódó cikkek:
Állami szintű provokáció: használjuk ki végre a mammográfiát!
A fiúkat is meg kellene tanítani az emlő elváltozásaira
Hogyan vesznek mintát a mammográfia után?
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top