Hogyan kezeljék az orvosok a korai emlőrákot?

A mammográfiás szűréseknek köszönhetően a korábbi évtizedekben tapasztaltnál ma már jóval kisebb a felfedezett rosszindulatú daganatok átlagos mérete, ez viszont számos új szakmai kérdést vet fel: a patológus, a radiológus, a sebész, az onkológus közös felelőssége, hogy a szükséges és elégséges ellátást megkapják a betegek, azaz se alulkezelés, de túlkezelés se történjen.

Amint arról prof. dr. Kahán Zsuzsanna, a szegedi Onkoterápiás Klinika vezetője a Weborvosnak beszámolt, a szeptember 13-15. közötti V. Szegedi Emlőrák Szimpózium kiemelt témáját adják a korai emlőrák ellátásának dilemmái.

Szakmaközi tanácskozást hívtak össze, amelyben vezető diagnosztikai és terápiás szakemberek osztják meg egymással tapasztalataikat. Szó lesz arról, milyen technikákkal operálhat úgy a sebész, hogy a lehető legkisebb roncsolással érjen el daganatmentes állapotot, s napirendre kerül az is, ezt a célt milyen eszközökkel szolgálhatják a műtét előtti neuadjuváns onkológiai kezelések, hogyan lehet csökkenteni a sugárterápia radikalitását és ezzel mellékhatásait, továbbá mennyiben férhetők hozzá Magyarországon a célzott onkológiai terápiák.

Kahán Zsuzsanna elmondta: a szimpóziumhoz kapcsolódva a laikusoknak is szerveznek egy tudományos fórumot az emlőrák megelőzéséről és kezeléséről. Az interaktív fórumra szeptember 13-án, pénteken 15 órakor a szegedi Ady téri Tanulmányi és Információs Központban kerül sor, ahol ott lesz a mammográfiás vizsgálatok atyjának tartott prof. dr. Tabár László, valamint vezető onkológusoknak, radiológusoknak, sebészeknek tehetik fel az érdeklődők a kérdéseiket.

A szegedi Onkoterápiás Klinika már hónapokkal ezelőtt meghirdette a Mamma Mia Egészséges Emlő Programot, egy figyelemfelhívó és ismeretterjesztő kampányt, amely keretében közleményekkel, elismert szakemberek videonyilatkozataival igyekeznek minél több nőt meggyőzni a szűrővizsgálatok életmentő szerepéről. A Mamma Mia Program kiemelt rendezvénye lesz a szeptember 13-i szegedi fórum, ahová a belépés ingyenes.

Kapcsolódó cikkek:
Milyen sors vár az előrehaladott mellrákos betegekre?
Emlőrák és BRCA gének: mennyiben örökölhető a rákbetegség?
Emlőrák kockázati faktorok
Megerősített európai terápiás ajánlás az áttétes emlőrák kezelésére
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Civilek: sorstárskapcsolat és érdekképviselet

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top