Hőségriasztás: a kánikula betegeket még jobban megviseli

A napsugárzás rákkeltő hatásairól sok szó esik, ám a már diagnosztizált, esetleg aktuálisan valamilyen onkológiai terápiában részt vevő daganatos betegeknek is oda kell figyelniük a hőséggel összefüggő figyelmeztetésekre, mert egy legyengült szervezet még inkább ki lehet téve a kánikula veszélyeinek.

Nemzetközi viszonylatban hőségriadó tervet először 1981-ben Lisszabon készített, majd 1995-ben Philadelphiában (USA) állítottak fel, mivel az Amerikai Egyesült Államokban 1995-1999 között megnövekedett az extrém meleg időjárási események száma – írja az ÁNTSZ adataira támaszkodva a Weborvos.

A hőségriasztás egyes fokozatait a hőmérséklet mérhető egészségkárosító hatása alapján az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) az ÁNTSZ Budapest Főváros Intézetével, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve dolgozta ki, alapjául Budapest 31 éves (1970-2000) halálozási és meteorológiai adatainak idősor analízise szolgált.

„Mivel sem a Meteorológiai Világszervezet (WMO) sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem határozta meg egységesen a hőhullám definícióját, így a hőmérséklet szignifikáns egészségkárosító vizsgálat sorozat alapján az általunk felállított definíciót használtuk” – írták korábban a Hőségriasztás hazai tapasztalatai című tanulmányukban az ÁNTSZ szakemberei.

Hőhullámról beszélünk akkor, ha az átlaghőmérséklet három napon át meghaladja a 26,6 Celsius fokot (98% gyakoriság).

A hőségriasztási modellt egy EU által támogatott kutatási program keretében dolgozták ki. A birminghami Egyetem Meteorológiai Tanszéke tíz éves budapesti egészségi és meteorológiai adatsor, valamint a magyar időjárási előrejelzési adatok alapján időjárás-egészségi hatás előrejelző rendszert dolgozott ki. Az előrejelzéseket hozzáférhetővé tette a magyar fél számára.

A hőségriasztás fokozatai:
Figyelmeztető jelzés belső használatra (1. fok):
Amennyiben várhatóan legalább egy napra a halálozás napi értékeinek mintegy 15%-os növekedését előrejelzi a rendszer, a mentőszolgálat felkészülhet a várhatóan megnövekvő betegforgalomra. Ez a kockázat csaknem napi 25 C°-os vagy azt meghaladó középhőmérsékletnél valószínűsíthető.

Készültség jelzés – riasztás a lakosság számára (2. fok):
Amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi középhőmérséklet a 25 C°-ot (kb. 15%-os növekedés a napi halálozásban). Továbbá akkor is, ha legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 C°-ot, ami pedig csaknem 30%-os napi halálozás növekedésnek felel meg. Ekkor indokolt a lakosság informálása a fokozott egészségi kockázatokról, amit a mentő szóvivő jelent be.

Riadó jelzés (3.fok):
Amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 Celsius fokot (kb. 30%-os egészségi kockázat növekedés). Ez a kánikula helyzet már megfelel a „rendkívüli időjárási helyzetnek.”

Kapcsolódó cikkek:
A leégés fizikája: mibõl lesz a bõrrák?
A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Részletes információk a bõrrákról
Bõrrák: a bõrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegybõl daganat?

Top