Idehaza több férfi esik áldozatul a ráknak

Magyarországon kiemelten magas a daganatos megbetegedések száma, amivel a szomorú első helyet foglaljuk el Európában a halálozási statisztikákban. Míg a legfejlettebb ipari államokat tömörítő OECD kimutatása szerint az Európai Unió országaiban átlagosan 100 ezer férfira 168 haláleset jut évente, addig Magyarországon ez a szám 255.

Évente mintegy 35 ezren vesztik életüket rák miatt, ami egy Vác méretű város teljes lakosságának számával megfelelő. Ezzel szemben Nyugat-Európában bizonyítottan tovább élnek az emberek, ami a magasabb életszínvonal mellett a tudatosabb életvitelnek tudható be.

Hazánkban különösen a szájüregi daganatok száma nőtt az elmúlt években, ami főként a megnövekedett dohányzással és alkoholfogyasztással van összefüggésben. Ugyanez az oka annak, hogy a tüdõrák
, a fej-nyaki daganatok, a szervezetbe adagolt méreganyagokat kiválasztani igyekvő vese és húgyhólyag rosszindulatú daganatai is a mindenképp elkerülhetetlennél jóval magasabb számban fordulnak elő.

Bár bizonyos területeken viszonylag magas, akár 60-70%-os a túlélési arány, összességében nem nevezhető reménytelinek a hazai helyzet. Globálisan ugyanakkor elmondható, hogy a kezelések sikeressége évről évre javul, a mellékhatásokat célzó, az alapkezelések sikerességét javító, támogató terápiák is egyre szélesebb körben érhetőek el mindenki számára.

Kapcsolódó cikkek:
Az emberek fele rákbeteg lesz?
EU jelentés a nõk egészségérõl
Itthon többen halnak meg rákban mint máshol
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele

Top