Internetes kutakodás az orvosi vizsgálat előtt

Egyre növekszik azoknak az aránya, akik az orvos felkeresése előtt az interneten tájékozódnak. Fontos azonban: nem elég információkra lelni, annak hitelességére is figyelni kell, mert a világháló nemcsak az ellenőrzött forrásból származó tudományos ismereteknek, hanem a tévhiteknek is a tárháza.

Az egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatos hírek és információk egyre fontosabbá válnak a lakosság számára. A hagyományos információforrások mellett egyre inkább az internet válik az egészséggel kapcsolatos tájékozódás fő színterévé – derült ki a GfK kutatásaiból, amiről a Weborvos számolt be.

Továbbra is fennáll az a tendencia, miszerint egyre többet beszélünk az egészségünkről, azonban nem nő azok aránya a lakosságon belül, akik többet is tesznek ennek érdekében. A hagyományos információforrások – televízió, rádió vagy napilapok, hetilapok – mellett egyre inkább az internet válik az egészséggel kapcsolatos tájékozódás fő területévé. A különböző weboldalak egyre népszerűbb felületei a blogok, a fórumok, ahol mindenféle egészséggel kapcsolatos vélemény, gondolat cserél gazdát.

Magyarországon ennek a folyamatnak még az elején járunk, azonban az angolul értők akár kontinenseken átnyúló eszmecseréket is végigkövethetnek a különféle orvosi beavatkozásokról, gyógyszeres megoldásokról. Az elemzések azt mutatják, hogy a betegek, illetve hozzátartozóik a virtuális térben szereznek információkat mások személyes tapasztalatáról, a gyógyszer hasznáról vagy éppen a veszélyeiről.

Egy-egy beszélgetést folytatva gyakran nagyon komoly betegoktatásnak lehetünk tanúi. Ugyanakkor számos tévhit, hiedelem és felesleges félelem is megjelenik az ilyen beszélgetésekben. Sokszor viszont mégis megszólal egy józan hang, vagy megszületik egy szakértői hozzászólás, és szakmailag elfogadhatóbb mederbe tér vissza az eszmecsere.

– Az orvosok körében végzett felméréseink szerint hazánkban még inkább azok vannak kevesebben, akik mielőtt orvoshoz mennének, interneten tájékozódnak, azonban határozottan nő az arányuk. Egy-egy betegcsoportban akár 20-35 százalékot is kitehet az ilyen önképzett betegek aránya. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok hasznos információ mellett sok téves ismeretet is elsajátítanak így a betegek. Az azonban mindenképpen előremutató, hogy foglalkoznak saját egészségükkel, és energiát fektetnek saját javulásukba – mondta dr. Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre több egészségügyi információ forrása az internet
Népszerû internetes egészségoldalak
Nem szabad mindent készpénznek venni

Top