Ismét útnak indul a szűrőkamion

2012-ben ismét országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. A cél nem változott, a programban résztvevő 44 szakmai és civil szervezet továbbra is lehetőséget kíván biztosítani 200 helyszínen az embereknek, hogy megtegyék az első lépéseket egészségük javítása érdekében.

A program elmúlt két évében közel 42 000 ember élt a szűrőkamionon igénybe vehető 26 különböző, európai szinten is kiváló minőségű szűrővizsgálat adta lehetőséggel. Amint arról a Weborvos cikke beszámolt: a résztvevők 56 százaléka a nők, míg 44 százalékuk a férfiak köréből került ki, a legaktívabbak Budapesten (19,32%) és Pest megyében (15,35%) voltak az emberek, ezt követte Bács-Kiskun (11,84%), Heves (7,19%) és Veszprém megye (5,87%) lakossága.

A szűrésen résztvevők által kitöltött kérdőívből kiderült, a szűrőkamiont felkeresők 25 százaléka dohányzik. Fény derült arra is, hogy a részt vevők 36 százalék hetente vagy ettől még ritkábban, havonta fogyaszt csak zöldségfélét, 59 százalékának napi életritmusában a fizikai aktivitásnak egyáltalán nincs szerepe.

A vizsgálatokon részt vevők 52 százalékánál mértek a testtömeg indexnél eltérést az ideális célértékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62 százalékánál, utóbbi a résztvevők 49 százalékánál volt nagyobb a megengedettnél. A nők 37 százalékánál haladta meg a normális értéket a hasi zsírterület, az erősebbik nem 62 százalékára volt ugyanez jellemző.

A szűrőprogram elmúlt két évében megkérdezettek 20%-ának a családjában fordult már elő szívinfarktus, 30%-ának fordult elő daganatos megbetegedés, míg stroke a résztvevők 9%-ának családjában következett be. A magas vérnyomás megbetegedésre vonatkozó hasonló kérdésre a résztvevők 43%-a válaszolt igennel.

Ami a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kiemelt kockázati tényezőkre vonatkozó vizsgálatokat illeti, a résztvevők 39 százalékánál mértek a normálisnál magasabb vérnyomásértéket, 27 százalékuk már hipertóniásnak számít. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 10 százalékának volt magasabb a vércukor szintje az elfogadhatónál, és a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 33 százalékánál mutatott a megfelelő értéknél többet az adott készülék.

A mért eredmények igen jól jelzik, hogy a programra továbbra is szükség van az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés érdekében. Bővebb információ a programról és a helyszínekről: www.egeszsegprogram.eu.címen található.

Kapcsolódó cikkek :
Kötelező lesz a szűrésekre toborozni a leendő orvosoknak
Szűrővizsgálatok
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Országos programsorozat az életért
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés

Top