Istentisztelet az onkológián a betegek világnapján

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az Országos Onkológiai Intézetben mutatott be szentmisét az 1992 óta minden évben megtartott betegek világnapján Budapesten.

Erdő Péter arról beszélt, hogy az irgalmasság cselekedetei között ősidők óta szerepel a betegek látogatása. Ehhez nem feltétlenül szükséges szakértelem, de kell hozzá jó szív, és kell hozzá odafigyelés a beteg emberre. “Jó a nagybeteggel beszélni, jó néha köszönetet mondani neki mindazért, amit tőle kaptunk és jó kifejezni, hogy szeretjük őt” – mondta a bíboros. Együttérzésre, szeretetre mindenkinek szüksége van – mutatott rá -, de különösen azoknak, akik nemrégen tudták meg, hogy súlyos betegségben szenvednek, hogy például tumort fedeztek fel náluk, amelyet, ha lehet is operálni, a műtét után embert próbáló kemoterápia követ.

“Jó egy szerető pillantást vetni ezekre az emberekre (…), amikor igyekeznek úgy élni, mintha mi sem történt volna, de (…) olykor már kiütközik arcvonásaik mögül a szenvedés” – tette hozzá a bíboros. Erdő Péter szólt arról is, hogy aki képes odafigyelni a betegekre, annak megváltozik a viszonya minden más emberhez is. “A betegek látogatására nekünk, látogatóknak van a legnagyobb szükségünk, hogy megnyíljon a szemünk az emberi élet teljes valóságára, hogy az irgalmas szeretet légkörében éljünk, és ezt sugározzuk magunk körül” – idézte az MTI tudósítása.

II. János Pál pápa 1992-es döntése óta a katolikus egyház február 11-én tartja a betegek világnapját.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top