Jóindulatú vagy rosszindulatú a tüdődaganat?

Belga kutatók új vizsgáló eljárással lehetővé tették, hogy a rosszindulatú daganat pontosabb elkülönítésével a betegek túlélési esélyei javuljanak.

Amint arról az MTI cikke beszámol, a légzőszervi betegségek idei európai kongresszusán Amszterdamban hangzott el Johan Coolen előadása, aki az egyik legkorszerűbb vizsgáló technika, a PET-CT eljárás további kiegészítéséről számolt be. A belga professzor Leuvenben dolgozik és munkatársaival biztató eredményeket ért el a jóindulatú tüdődaganatok és a tüdőrák elkülönítése terén.

A PET (Pozitron Emissziós Tomográfia) vizsgálat láthatóvá teszi a különböző biológiai anyagokból kibocsájtott pozitronokat. A vizsgálat során beadott, izotóppal jelölt anyag a rosszindulatú sejtekben fölhalmozódik és ezzel a technikával láthatóvá válik. Ha ezt az eljárást komputertomográfiával, CT módszerrel kombinálják, a legkülönbözőbb szövetekben megjeleníthetők az ép és a kóros területek. A CT metszeteknek megfelelő képeket készít, így a daganatot térben ábrázolni lehet.

A belga kutatók úgy módosították az eleve rendkívüli technikát, hogy a hozzáadott módszer méri a tüdőben a folyadékmozgást is és ezzel már a tüdőrák korai szakában jelzi a szerkezeti változásokat. Az új eljárás nem igényel sugárterhelést és vértelen módszer.

A kutatók 50 betegnél alkalmazták a kombinált vizsgáló eljárást. A PET-CT ezekben az esetekben tüdőráknak vagy arra gyanúsnak véleményezte a daganatot. A kiegészítő vizsgálat egy nappal a műtét előtt történt. A PET-CT 33 esetben pontos diagnózist adott, 7 esetben tévedett és 10 esetben nem tudta meghatározni az elváltozást. Az új, módosított technika a 10, előzőleg kérdőjeles eset mindegyikét pontosan értékelte és az 50 esetből csak 5 esetben nem adott pontos diagnózist.

A kutatók azt remélik, hogy a kiegészített eljárás – mely a gyulladásos területeket is pontosan jelzi –  , lehetővé teszi, hogy csak a valóban rosszindulatú daganatokat operálják.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
A tüdőrák fajtái és típusai
Tüdőrák: új gyógymódok – célzott biológiai terápiák
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős
Nem mindegy honnan indul ki a tüdőrák
Tüdőrákosként is káros a dohányfüst

Top