Kampány a kifogások ellen

NINCS DE! – hangzik hetek óta a rádiókból és a televíziókból a figyelmeztetés, amely az egészséges életmód ellenében hangoztatott kifogásokat próbálja letörni. Az üzenetet minél többekhez el akarják juttatni: mindig lehet érvelni például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás mellett, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy mindenkinek egy egészsége van, s ha azt nem óvja, nem kaphat másikat.

Amint az a NINCS DE! társadalmi kampány kutatási összefoglalójából kiderül, Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam a férfiak esetében 8, a nők esetében 6 évvel marad el az EU államokétól. A rosszindulatú daganatok okozta halálozás 1,8-szerese, a szív-koszorúér betegség okozta halálozás 3-szorosa, az agy-érbetegség okozta halálozás 4-szerese, az alkoholos – krónikus májbetegség okozta halálozás 7-szerese az EU átlagának.

Minden 3. nő és 4. férfi gondolja úgy, hogy semmit, vagy nagyon keveset tehet az egészségéért, holott ez nem így van. Csak a daganatos betegségeket szemlélve is elmondható, hogy a tragédiáknak egy jelentős része megelőzhető, a rák elkerülhető lenne. Persze igaz, hogy sokan vannak, akik cigarettázva is szép kort megélnek, ám ez nem változtat a tényen, hogy a tüdőrákok, garat- és gégerákok, szájüregi daganatok, hólyagrákok egy igen jelentős hányadát bizonyítottan a dohányzás által a szervezetbe juttatott méreganyagok váltják ki. Az alkoholizmus növeli a máj és a hasnyálmirigy daganatainak kockázatát, az elhízás és mozgásszegény életmód pedig hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához. Ezek mind-mind olyan tényezők, amelyeken lehet változtatni.

Kapcsolódó cikkek:
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erõs méreg

Szûrések: legyen büntethetõ a mulasztás?
Mozgással csökkenthetõ a vastagbélrák kockázata

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top