Kevesen tudnak a limfómákról

A limfómás betegek csaknem fele a diagnózisakor hall először a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedésről, pedig a limfóma az ötödik a leggyakrabban előforduló a rosszindulatú betegségek közül. A Magyar Rákellenes Liga a Hematológiai és Transzfúziológiai Társasággal közösen immár másodszor szervez felvilágosító rendezvényt a kórról. Szeptember 8-án, szombaton 10 órától a Margitszigeten, a Danubius Health Spa Resort szállóban neves szakemberek előadásaival várják az érdeklődőket.

A limfómák a legsikeresebben gyógyítható rosszindulatú betegségek, e tényhez hozzájárul az is, hogy a hematológia mára az egyik leggyorsabban fejlődő orvosi ágazattá vált. Bár a limfómák több fajtája egyébként is jól reagál a sugárkezelésre, s a kombinált kemoterápia alkalmazása is folyamatosan növelte a gyógyulás esélyét, a legújabb terápiás lehetőség, az immunterápia különleges formája már mérföldkövet jelent a betegség elleni harcban – számolt be a Weborvos a szeptember 8-i rendezvényt beharongozó sajtótájékoztatóról közölt tudósításában.

Elhangzott: a kemoterápia és a célzott kezelés együttes, kombinált alkalmazásával 40-ről 75 százalékra javult a véglegesen gyógyultak aránya, s még a gyógyíthatatlan kórformában is megnyúlt a tünetmentes időszak, javult az életminőség. A célzott kezelés (monoklinális antitestek adása) éppúgy alkalmazható a diagnózis utáni első terápiás választásként, mint a betegség kiújulásakor, de hatékony ún. fenntartó kezelésként is.

A limfómanap előadóinak névsorát a Rákgyógyítás.hu közli.

Top