Kéz a kézben a tüdőrák ellen

Egészégnapot és futógálát szerveznek orvosok és ismert személyiségek részvételével szeptember 5-én, szombaton 10 órától Budapesten a Margitszigeten, hogy felhívják a figyelmet a tüdőrák korai felismerésének fontosságára és a gyógyítás lehetőségeire. A gyerekprogramokkal és koncertekkel tarkított programra nemcsak betegeket és érintett hozzátartozókat várnak, a családi napon a gyerekektől az idősekig mindenki találhat kedvére való és szórakoztató elfoglaltságot.

A Margitszigeten a Nagyréten már kora délelőttől zenés programok várják a résztvevőket: fellép a Budapest Ragtime Band, Szandi, Karda Bea, a Hip-Hop Boyz és a Fiesta.

10 órától több mint harminc sátorban tizenötféle szűrővizsgálatra várnak mindenkit, majd 11 órától indul a futógála. 14 órától a szabadtéri színpadon orvos-beteg találkozó keretében szakorvosok állnak az érdeklődők rendelkezésére, majd 15 órától közös séta zárja a rendezvényt.

A tüdőrák elleni közös séta és futógála a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának közös rendezvénye, amelynek célja felhívni a figyelmet az egészségmegőrzés és a szűrővizsgálatok fontosságára, s a jelenleg elérhető legkorszerűbb kezelésekre.

A rendezvénynek még mindig szomorú aktualitását adja, hogy Magyarország továbbra is világelső a tüdőrákos halálozásban: évente mintegy 9 ezer ember betegszik meg, s közel ennyien meg is halnak a betegség miatt. Mindez annak tudatában különösen tragikus, hogy a tüdőrákos betegségeknek egy jelentős része elkerülhető lenne, s ehhez csak annyit kellene tenni sokaknak, hogy nem gyújtanak rá. Ezt a dohányosok önmaguk is tudják, ám sajnos a legtöbben egészen addig elbagatellizálják a saját maguk által okozott kockázatot, amíg egyszer beüt a vész, s már nincs választási lehetőségük.

Kapcsolódó cikkek:
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Megelõzhetõ halál: elsõ helyen a dohányzás
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erõs méreg

Top