Kimutatták: minél több cigaretta, annál több génmutáció

A legújabb amerikai kutatások szerint több tízezer genetikai mutáció lehet a kemény dohányosok tüdőrákos daganataiban.

Az egyik vezető gyógyszergyár biotechnológiai részlegének kutatói egy 51 éves tüdőrákos férfi tumorából származó szöveteket hasonlították össze egészséges szövetekkel. Amint arról a Betegszoba.hu beszámolt, a férfi átlagosan napi 25 szál cigarettát szívott 15 évvel a tumor eltávolítását megelőzően. A kutatók összesen 50 ezer genetikai mutációt találtak az eltávolított szövetekben.

A dohányzás a tüdőrák kialakulásának első számú oka, és a mostani kutatások szerint már egyetlen cigaretta elszívása is mutációkat hozhat létre a szervezetben.

Dr. Zemin Zhang, a kutatás vezetője szerint minden három elszívott cigarettára jut egy genetikai mutáció. “Természetesen ennél azért összetettebb a jelenség, hiszen a szervezetünk DNS gyógyító funkciói folyamatosan működnek, de ezek a funkciók folyamatos dohányzás mellett idővel elhalnak.”

A rákkutatás új, genetikai módszerei számos további érdekességre is fényt derítettek. Kiderült például, hogy a gének fehérjetermelő részei, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a sejt fennmaradásához, sokkal kevésbé hajlamosak a mutációra, mint a gén többi része, tehát ezek a területek jobban védettek.

“A génszekvencia rengeteg lehetőséget rejt magában, különösen a tumorok vizsgálatánál. Reméljük a jövőben további fontos információkat tudhatunk meg a daganatos betegségek kialakulásáról és jellegéről” – nyilatkozta dr. Zhang.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdõrák

Hogyan lehet leszokni a dohányzásról?
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?

Top