Kísérleti rákgyógyszer? Becsapás!

Kísérleti rákgyógyszerek internetes értékesítésével keltett hiú reményeket rákbetegekben egy férfi. A vásárlóknak csodaszer helyett hatástalan kotyvalékot postázott. A férfit tavaly tartóztatták le Németországban, és most 33 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték.

Amint arról a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) beszámolt 33 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélték a 22 éves kanadai Hazim Gabert, mert hamis rákgyógyszereket árult internetes honlapján keresztül. A férfinak emellett 75 ezer dollár büntetést és 54 ezer dollár kártérítést is meg kell fizetnie. A bíróság 3 évig tartó pártfogói felügyeletet is elrendelt, amely szabadulása után veszi kezdetét.

Gaber 2009 júliusában vették őrizetbe Frankfurtban. A német hatóságok 2009 decemberében adták ki az Egyesült Államoknak. Az előzetes meghallgatáson Gaber elismerte, hogy 65 embernek adott el hamis rákgyógyszert. Az áldozatok 2007 októbere és novembere között vásároltak az állítólagos kísérleti rákellenes gyógyszerből, amely még nem került kereskedelmi forgalomba.

A csodaszer hatásában reménykedő rákbeteg vevők nemcsak amerikaiak és kanadaiak voltak, becsapott ügyfelek vásároltak az Egyesült Királyságból, Belgiumból és Hollandiából is. A honlapon Gaber azt állította, hogy ő az egyetlen legális forgalmazója a kíséreti gyógyszernek.

A tárgyalás során a laborvizsgálatok bebizonyították, hogy a készítmények csak keményítőt, laktózt, keményítő gumit és szőlőcukrot tartalmaztak.

Kapcsolódó cikkek:
Összefogás a magyar gyógyszerkutatásért
Tejcukor és hintőpor a rákbetegeknek
Hamis rákgyógyszerek az interneten
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?

Top