Kockázatos a túlsúly

Már 13-15 kilogrammos túlsúly is jelentősen növeli a rák kialakulásának esélyét – számolt be a legújabb betegvizsgálatok eredményéről a Fővárosi Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezető főorvosa. Pados Gyula hozzátette: korábban azt gondolták, hogy az elhízás a szív- és érrendszert károsítja elsősorban, ám kiderült: a táplálkozás 35 százalékban felelős a daganatok kialakulásáért.

Míg korábban azt gondolták, hogy az elhízás – és az ennek következtében megemelkedő vérnyomás, vérzsír- és vércukorszint – elsősorban a szív- és érrendszert károsítja, később azonban kiderült, hogy az elhízottak körében sokkal gyakrabban alakulnak ki bizonyos daganatos betegségek is – mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezető főorvosa.

Pados Gyula hozzátette: a 13-15 kilogrammos túlsúlyt cipelő férfiaknál a nyelőcsőrák 53, a pajzsmirigyrák 30, a vastagbél- és veserák 24 százalékkal gyakrabban alakul ki. Az elhízott nőket a nyelőcsőrák hasonló arányban veszélyezteti, míg az epehólyagrák és a méhrák megjelenésének veszélye 59 százalékkal nő. A mellrák létrejöttének veszélye a bevitt zsír mennyiségétől függ.

Az elhízás azért növeli a mellrák kialakulásának esélyét, mert a zsírsejtek hormonokat és más anyagokat termelnek. A nyelőcsőrák gyakoribb megjelenésének oka az lehet, hogy az elhízás következtében a rekesz feltolódik, ettől gyakran refluxbetegség jön létre, a gyomorsav kimarja a nyelőcsövet, így könnyebben jelenik meg a daganat – magyarázta a Fővárosi Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezető főorvosa.

Nemcsak az elhízás, hanem maga a táplálkozás is szerepet játszhat a rák kialakulásában: kerülni kell a zsíros húsokat, a füstölt, pácolt árukat, a szabad tűzön készült, odaégett, valamint a túl sós, csípős, fűszeres ételeket – tette hozzá Pados Gyula.

Kapcsolódó cikkek:
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában
Mozgással a mellrák ellen
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot

Top