Korszerű CT-szimulátort adtak át a debreceni orvoscentrumban

Az országban elsőként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Sugárterápia Tanszékén üzemelt be új típusú, a besugárzás tervezéséhez alkalmazott computertomográf (CT) szimulátort egy cég; a berendezést kedden adta át Paragh György centrumelnök.

Szluha Kornélia, a tanszék vezetője az átadás kapcsán elmondta: szervezetük az ország első önálló sugárterápia tanszéke, amely a régió oktatási, kutatási, betegellátási központja. Az ország harmadik legnagyobb forgalmú sugárterápiás ellátóhelyén naponta 400 beteg kezelését végzik – tette hozzá.

Amint arról az MTI cikke hírt ad, a tanszékvezető kitért arra, hogy a most átadott, Brilliance Big Bore típusú CT-szimulátort egy olyan berendezéssel is ellátták, amely az elváltozás jelölését és a virtuális szimuláció munkamenetét felgyorsítja, a terápiát biztonságosabbá teszi. Szluha Kornélia tájékoztatása szerint ez az új fejlesztésű, a világon elsők között telepített verzió a hagyományos célkeresztes kijelölés mellett a sugármező széleinek a megjelenítésére is módot ad. A 16 szeletes CT-készülék nagy nyílásátmérője és megnövelt látómezeje lehetővé teszi, hogy a beteget a rögzítő tartozékokkal együtt lehessen betolni a berendezésbe a kifejezetten erre a célra kifejlesztett terápiás asztalon.

A tanszék vezetője megjegyezte: a készülék hálózatba kötve működik a tanszék többi berendezésével, s az a megfelelő munkafolyamat kialakítására kész megoldásokat, útmutatásokat kínál, ezzel is elősegítve azt, hogy a szimuláció során a betegnek csak mintegy 10 percet kelljen a vizsgálóasztalon feküdnie.

Szluha Kornélia az MTI érdeklődésére elmondta: a CT-szimulátor 188 millió forintba került, a beruházást a DEOEC saját forrásából finanszírozták. Szólt arról is, hogy egy pályázaton lineáris gyorsítót nyert el a tanszék; azt szándékaik szerint egy új épületben helyezhetik majd el, s ezzel 20 évre megoldódik a legkorszerűbb sugárterápiás módszerek alkalmazása Debrecenben.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák és sugárterápia: kitüntetés a debreceni docensnek
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen

Top