Kötelező lesz a szűrésekre toborozni a leendő orvosoknak

Minden orvostanhallgatónak legalább tíz embert fel kell kutatnia és meggyőznie a szűrővizsgálatokon való részvételről a Semmelweis Egyetemen. Dr. Tulassay Tivadar rektor felhívta a figyelmet arra:
mostantól kisvárosnyi páciens szűrését végzik el évente a hallgatók a
Prevenció az egészségért tantárgy keretében.
A cél ugyanis, hogy a prevenciós szemlélet megkerülhetetlen legyen annál az orvosnál, aki diplomát kap az elkövetkező években, ezért lesz a 2012-es év a prevenció éve a Semmelweis Egyetemen.

Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese elmondta: Magyarországon a szervezett formában zajló szűrővizsgálatokon rossz a részvételi arány. Az új tantárgy az egyetem mind a hat karának összes hallgatója számára kötelezően választható lesz, és minden diáknak legalább tíz embert kell felkutatni és szűrővizsgálatba bevonni. Meg kell győzni, fel kell világosítani az embereket, meg kell tanítani őket, hogy vigyázzanak az egészségükre, így egy ilyen kezdeményezés közvetlen népegészségügyi hatása is jelentős, a következtetések pedig tudományos munkára is lehetőséget adnak. Így a Prevenció az egészségért mind az érdeklődő, motivált páciensnek, mind a vizsgálatot végző orvosnak hívó szó lesz.

Amint arra a Semmelweis Egyetem hírportálja rávilágít, az Európai Unió átlagához képest Magyarországon többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt. Ezzel szemben a magyar lakosság kevesebb zöldségfélét és gyümölcsöt fogyaszt, illetve gyakran mozgásszegény életmódot folytat. 2011 a Kutatás Éve volt a Semmelweis Egyetemen, az elnyert „Kutatóegyetem” cím és az ehhez kapcsolódó projekt hangsúlyozta, hogy a kiválóság kitörési pont össztársadalmi szinten is. 2012 a Prevenció Éve, melynek célja a szemléletváltás, a népegészségügyi szempontból fontos egészségfejlesztő kultúra továbbadása.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Az emlőrák szűrése
Mellrákszűrés: nők ezreit menti meg évente!
Vastagbélszűrés: a sebészek a béltükrözést pártolják
Vastagbélrszűrés és végbélszűrés: vérteszt és kolonoszkópia

Top