Krónikus légúti megbetegedés és a tüdőrák

A krónikus légúti megbetegedés nem jelent független kockázati tényezőt a tüdőrák kialakulásának szempontjából – jelent meg egy kutatási eredményekre hivatkozó beszámoló az egyik tudományos szaklapban.

A krónikus légúti betegség (COPD) és a tüdőrák a két legfontosabb dohányzással kapcsolatos megbetegedés, mely igen sok beteg életét követelve világszerte súlyos közegészségtani problémát jelent. Régen felmerült az a kérdés, miszerint a COPD már önmagában is fokozza a rák kialakulásának kockázatát, azonban a Nottingham Egyetem munkatársainak vizsgálata ezt az elméletet cáfolni látszik – olvasható a betegszoba.hu cikkében.

Dr. Helen Powell és munkatársai egy brit egészségügyi hálózat adatbázisát elemezték ki a 2000 januárja és 2009 júliusa közötti időszakban, és megállapították, hogy ugyan igen szoros a kapcsolat a COPD és a tüdőrák között, azonban ennek oka a dohányzásban keresendő, ami mindkét betegség kialakulásában közreműködő közös faktor. Ez a klinikai gyakorlatban azt jelenti, hogy a COPD vagy a tüdőgyulladás esetén jobban oda kell figyelni a betegek rákszűrésére, hiszen a tüdőrák felismerését megelőző hat hónapon belül a betegek gyakran ilyen tünetekkel fordulnak orvoshoz. A szűrés legegyszerűbb eszköze a hagyományos mellkasröntgen.

Kapcsolódó cikkek:
Áttörés a tüdődaganat-terápiában
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
A tüdőrák kialakulása és következményei

Top