Legyen rosszabb a dohányfüst!

Több civil szervezet követeli: tiltsák meg minden olyan adalékanyag alkalmazását, amely a dohánytermékek fogyaszthatóságát, illetve a hozzászokást, a függőség kialakulását erősítheti. Úgy vélik, az adalékanyagok nélkül sokkal kevesebb fiatal tudná elviselni és elfogadni a dohányfüst beszívásával járó kellemetlenségeket, amelyeket például az ízesítésekkel enyhítenek.

Amint arról a Rákgyógyítás beszámol, egy új tervezet más országokhoz hasonlóan Magyarországon is szigorítaná (korlátozná vagy tiltaná) mindazon anyagok alkalmazását, amelyek a dohányterméket élvezhetőbbé teszik (pl. méz, melasz, mentol), vagy olyan hatást keltenek, mintha egészségesebbek vagy legalábbis kevésbé károsak lennének (pl. vitamin, zöldség, gyümölcs), esetleg élénkítő vagy vitalitásfokozó hatásúak volnának (pl. koffein, taurin, guarana, glukuronolakton, amelyek részben további egészségkockázatot is jelenthetnek).

A szigorítás mellett közös közleményben állt ki az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ), az Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesülete (AGYME), a  COPD-s Tüdőbetegek és az Oxigénnel Kezeltek Közhasznú Egyesülete (OKKE), valamint a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE).

Kapcsolódó cikkek:
Mi okozza a tüdõrákot?
Mindenféle füst megviseli a tüdõt
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Tüdõrák: 95 százalékban a dohányzás a felelõs

Top